Binnenland
NOSNTR

'De militaire leiding was verrast door de tweet van de president'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De militaire leiding was verrast door de tweet van de president'

"We moeten ervoor waken al te diepe analyses los te laten op de tweets van president Trump", vertelt Amerika-correspondent Arjen van der Horst in Nieuws en Co. Hij doelt op de tweet waar de afgelopen dagen veel om was te doen; dat Trump zei dat de Amerikaanse raketten op Syrië eraan komen.

'Assad herhaalt in eerste plaats dat de dreiging is gebaseerd op westerse leugens'

Vandaag leek de soep toch niet zo heet gegeten te worden. Trump plaatste een berichtje dat de aanval er misschien wel snel komt, of misschien wel veel later. Volgens Van der Horst lijkt het erop dat de president is gebogen voor de kritiek die hij kreeg, vooral op televisie. "Je weet: Trump kijkt elke ochtend urenlange ontbijttelevisie. Hij hoorde die kritiek en reageerde meteen op Twitter. Dit heeft eerder te maken met het gekrenkte ego van de president, dan het beleid dat hij uitstippelt."

Van der Horst: "De militaire leiding was gisteren verrast door de tweet van de president".

Dagelijks overleg met Parijs

Volgens de correspondent heeft de eventuele vertraging van een Amerikaanse aanval eerder te maken met de samenwerking van Europese landen. "Het verschil met de Amerikaanse raketaanval in Syrië van vorig jaar is nu dat Londen en Parijs wel bereid zijn mee te doen, Maar dat vertraagt de besluitvorming natuurlijk en dat is waarschijnlijk de ware reden dat het wat langer duurt voordat er een aanval komt."

In de uitzending werd snel geschakeld met correspondenten Frank Renout in Parijs en Lucas Waagmeester in Beiroet. Renout zegt dat de Franse president Macron vastberaden is om mee te doen aan een aanval. "Het lijkt zo goed als vast te staan dat Frankrijk meedoet. Macron zei vanmiddag op televisie dat er dagelijks overleg is met de regering Trump over een gezamenlijk antwoord."

Voor Macron zijn er genoeg bewijzen dat de Syrische president Assad chloorgas heeft gebruikt tegen zijn eigen bevolking. Daarmee is voor hem een rode lijn overschreden. "Hij klonk in zijn televisie-interview vastberaden."

Voorbereidingen voor aanval

Waagmeester hoort vanuit Beiroet dat in Syrië ook voorbereidingen worden getroffen voor een aanval. "Ze zien bewegingen op de grond. Dat kan betekenen dat commandocentra, regeringsgebouwen, persoonlijke bezittingen en kantoren van het ministerie van Defensie in Damascus zijn ontruimd. Waarnemers zeggen dat de gebouwen al twee dagen leegstaan."

Volgens de correspondent blijft president Assad ondertussen herhalen dat hij niet vecht tegen zijn eigen bevolking, maar juist tegen terroristen in het land. "Volgens hem is de dreiging gebaseerd op westerse leugens. Elke keer als er een overwinning wordt geboekt op de terroristen, beginnen ze in het Westen te morren, is zijn logica. En Douma is daar volgens hem een goed voorbeeld van."

Waagmeester is normaliter correspondent in Turkije en ziet dat de retoriek van president Erdogan de laatste tijd een stuk minder doorklinkt. Een gezamenlijke vijand lijkt te verbroederen. "De aanval zou Turkije in het westerse kamp kunnen trekken. Er is weer contact. Hierin zijn ze het eens", concludeert hij.

Ster advertentie
Ster advertentie