Binnenland
NTRPowNed

Buddycoach Abdou ziet kinderen vaker en jonger in de criminaliteit belanden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buddycoach Abdou ziet kinderen vaker en jonger in de criminaliteit belanden

Jongerenmedewerkers uiten grote zorgen over kinderen die op steeds jongere leeftijd in de drugscriminaliteit worden gezogen. De overheid heeft daarom 143 miljoen euro beschikbaar gesteld voor preventie. Abdou Al Quahlaoui is actief als buddycoach: hij biedt jonge vastlopers een helpende hand. Ook hij maakt zich zorgen om de ontwikkelingen. "Je ziet dat heel veel jongeren zich deze tijd schuldig maken aan strafbare feiten", vertelt hij in 5 Dagen.

5 Dagen... Hoe dringen we de jonge aanwas in de criminaliteit terug? Vijf bijzondere initiatieven in vijf steden.

Daniël

Een van de jongeren die Abdou helpt is de 16-jarige Daniël (zijn echte naam is bekend bij de redactie). Hij kwam op jonge leeftijd in aanraking met justitie. "Rond mijn 11e begon ik met problemen veroorzaken. Ik had veel ruzie op school, veel vechten, niet luisteren, dat soort dingen. Ik was een heel belangrijk persoon in mijn leven verloren, waardoor ik heel erg zat te struggelen. Ik heb mijn vader nooit echt gezien als vader, en mijn oom was dat wel altijd voor me. Ik wist niet wat ik moest doen, want daar hielp mijn oom me altijd mee. Toen hij er niet meer was; naar wie moest ik dan opkijken?"

25 voorwaarden

Na een geweldsdelict kwam Daniël in de jeugdgevangenis terecht. "Ik ben vrijgekomen met 25 voorwaarden waar ik me aan moet houden. Een daarvan is een enkelband", vertelt Daniël. Verder heeft hij een gebiedsverbod, moet hij meewerken aan urinecontroles en moet hij zich houden aan een avondklok. Hij mag niet zelfstandig naar buiten.

Samen

Met Abdou mag dat wel. Ze gaan er twee keer per week op uit om samen te koken, sporten of te praten. "Dat betekent nu heel veel voor mij. Ik ben beperkt in mijn vrijheid. Hij is iemand die mij helpt met alles waar ik hulp bij nodig heb", zegt Daniël. "Ik raakte best wel snel aan hem gehecht. En ik zag ook wat hij allemaal voor me kon betekenen. Hij is er altijd voor me." Heel de dag door is Abdou bereikbaar voor Daniël. "Je kan ook dingen met je ouders bespreken", zegt Abdou. "Maar niet alles. Er zijn dingen die gevoelig liggen. En dan heb je mensen nodig die jouw leefwereld en referentiekader begrijpen."

Luister ook: Abdou helpt jongeren in problemen - De Nacht van...

Zorgelijke ontwikkelingen

Abdou maakt zich zorgen om de ontwikkelingen die hij ziet. Jongeren belanden volgens hem vaker en jonger in de criminaliteit. "Je ziet ook een ontwikkeling na de coronaperiode, met name van schooluitval. Daar begint het vaak mee: op het moment dat een jongere van 12 of 13 jaar niet meer naar school gaat. Je kan cognitief heel sterk zijn, maar als je niet doorontwikkelt dan is dat toch een beperking. Elke jongere heeft een vorm van scholing nodig om zichzelf te ontwikkelen, ook op sociaal en emotioneel gebied."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie