Binnenland
AVROTROS

Dit is hoe hardwerkend Nederlanders écht zijn

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is hoe hardwerkend Nederlanders écht zijn

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen deze week werd de term 'hardwerkende Nederlander' vaak genoemd. Maar hoe hard werken Nederlanders eigenlijk? Lammert de Bruin zocht het uit voor de rubriek Feit of Fictie.

Video niet beschikbaar

Je kunt op veel verschillende manieren kijken naar hard werken, vertelt internationaal arbeidsmarktspecialist Michel van Smoorenburg van het UWV. Zo kun je kijken naar hoe zwaar individuen het hebben tijdens hun werk, maar ook naar hoeveel mensen werken en hoeveel uur.

Veel mensen betaald werd

Om te beginnen bij hoeveel mensen betaald werk hebben: op dat gebied doen we het goed in Nederland, zegt Smoorenburg. "Daar scoren we het hoogst van Europa, of zelfs wereldwijd."

Volgens hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Peter Hein van Mulligen stijgt het aantal mensen dat betaald werk doet ook nog steeds.

Verschillende leeftijden

Wat uren per week betreft scoren we minder hoog. "Nederlanders werken gemiddeld weinig uren, ongeveer 31. Het gemiddelde in de Europese Unie is 37 uur." In Nederland zijn dus veel mensen aan het werk, maar samen maken zij relatief weinig uren.

"Dat maakt ons heel gemiddeld als je het vergelijkt met andere landen", zegt Van Mulligen. Daarnaast werken in Nederland veel jongeren, en ouderen werken langer door. "Dat betekent dat je veel jaren aan het werk bent, maar in die jaren gemiddeld gesproken minder werkt."

Lees de rest van de tekst bij EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie