Het mestseizoen is weer begonnen
- Nieuws
- Het mestseizoen is weer begonnen
Vandaag is de aftrap van het mestseizoen in Nederland. Boeren mogen dan hun mest uitrijden over het land. Door de strengere mestwetgeving vanuit Brussel is dit een ander seizoen dan andere jaren. Boeren mogen nu steeds minder mest uitrijden.
Aftrap van het mestseizoen
Video niet beschikbaar
"We bemesten om gewassen te laten groeien, dat gaat tegelijk op met het seizoen", vertelt Frank Verhoeven in NOS Met het Oog op Morgen. Hij is oprichter van Boerenverstand, een onderzoeks- en adviesbureau over kringlooplandbouw, en opgegroeid op een boerderij. "Als het warm wordt in het voorjaar, moet het mest op het land. Dan voedt je de bodembacterie en het bodemleven. Vervolgens krijg je de opbrengst. Dus het mestseizoen begint als het voorjaar wordt." De komende 2 weken zullen veel boerenbedrijven uitrijden om mest te verspreiden over hun land.
Uitzonderingspositie
Nederland heeft in het verleden een uitzonderingspositie gehad. Er mocht in ons land meer mest worden uitgereden. Dat kwam door het type bodem wat in Nederland ligt. "Het heet officieel een gewasderogatie. Het betekent dat gewassen als grasland meer van de bodem onttrekken en meer mest nodig hebben dan andere gewassen. Daar is altijd voor gepleit", legt Verhoeven uit. "Wij liggen in een heel mooi klimaat, er groeit hier heel veel gras. Dus er mag meer mest op dat grasland."
"Maar met die mest komt ook stikstof vrij en dat is de reden dat Europa heeft gezegd: jullie zijn al een aantal keer op de vinger getikt vanwege jullie stikstofbeleid. Dit is een van die uitvloeiselen dat nu de derogatie verdwijnt."
Europa
Volgens kan dit besluit op meerdere manieren bekijken. "Als je vanuit een boerenperspectief kijkt, is het eigenlijk niet terecht. Deze regering heeft een visie op kringlooplandbouw. Je hebt mest nodig om kringlooplandbouw te sluiten. Je wilt die mest op je bedrijf houden. Kunstmest wordt via lucht gebonden en dat kost veel energie. Dat mag je dan wel gebruiken, maar die mest moet je afvoeren. Vanuit een boerenperspectief is het krom."
Vanuit het landelijke perspectief is het minderen ook te begrijpen. "We hebben nog altijd behoorlijke mestoverschotten, dan is het toch wel goed om te gaan bemesten met wat het gewas echt nodig heeft en dus wel te reduceren in de hoeveelheid mest. Als je het Nederlandse perspectief met het beroepsperspectief is het altijd erg moeilijk, je zult iets moeten doen aan het grote probleem."
Bemesting
Volgens Verhoeven is mest niet per se het probleem, maar bemesting. "De mestkwaliteit heeft eigenlijk nooit echt centraal gestaan. We hebben in Nederland altijd ons gefocust op zo snel en diep mogelijk die mest in de grond te stoppen. Er is een hele grote groep boeren die zegt: die mest moet je juist opwaarderen en goede mest van maken. Dan kan het de kunstmest vervangen en voedt het de bodem", legt hij uit. "Om de kringloop te sluiten, moet je de mest opwaarderen en de kunstmest eruit zien te halen. We zijn de kunstmest niet gaan afbouwen, maar zijn wel te veel gaan bemesten."
OOG mest
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.