'Het is kitsch dat we discussiëren over één dolfijn, maar niet over miljoenen varkens en kippen'
- Nieuws
- 'Het is kitsch dat we discussiëren over één dolfijn, maar niet over miljoenen varkens en kippen'
Dolfijnen hebben voor mensen een magische status, zegt directeur Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn in Dit is de dag. Haar organisatie krijgt per jaar tussen de 30 en 40 meldingen van aangespoelde walvissen en dolfijnen, en probeert deze dan te redden. "We horen dan vaker van omstanders: mag ik het dier aaien?"
Een vrouw klom deze week in Zandvoort op een wilde dolfijn die vlakbij de kust kwam. Zij werd daarop aangehouden en de politie onderzoekt of sprake is van dierenmishandeling. De vrouw kwam donderdag vrij, maar kreeg veel kritiek en zelfs bedreigingen op social media. Haar advocaat verklaarde dat zij het dier alleen wilde aaien en bekijken. "Ik geloof wel dat het haar intentie was, maar het is niet wat ik zie op het beeld", aldus Van den Berg.
'Een beetje kitsch'
Predikant Tom Mikkers vindt de ophef rond het voorval opmerkelijk. "We hebben miljoenen kippen, varkens en runderen in ons midden. Die leiden over het algemeen niet zo’n prettig leven of komen op een rottige manier aan hun einde. Daar hebben we het niet over. En nu ontstaat over één dolfijn een enorme discussie over dierenleed en dierenmishandeling. Dat is wel een beetje kitsch."
Mikkers vindt het ingewikkeld dat mensen die zich druk maken over de dolfijn dezelfde avond gaan barbecueën. Annemarie Van den Berg herkent dat beeld. "In Nederland is er veel dierenleed, maar ik doe dit werk al zestien jaar en op een of andere manier maken juist dolfijnen veel los."
Sisser
Het is nog de vraag of de actie van de vrouw in Zandvoort zal worden gezien als dierenmishandeling en zal worden bestraft. Advocaat Jaap Baar zegt dat de wet duidelijk stelt dat je een dier geen pijn mag doen of het welzijn mag schaden. Maar in de praktijk lopen dergelijke zaken regelmatig met een sisser af. Iemand die een dier opzettelijk schade toebrengt krijgt vaak een geldboete of een taakstraf.
Baar denkt dat het met de zaak van de vrouw anders zal gaan: "Je ziet in dit soort zaken als duidelijk wordt dat iemand iets stoms heeft gedaan maar niet het dier heeft willen beschadigen, dat het wordt afgedaan met een sepot."
Van den Berg van SOS Dolfijn zou zich in die afloop wel kunnen vinden. "Ik denk dat de boodschap inmiddels heel goed door is gekomen dat het niet oké is om een verzwakt, verdwaald dier te willen knuffelen en erop te klimmen."
Is dolfijnklimmen dierenmishandeling of onschuldige stommiteit?
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.