Binnenland
KRO-NCRV

Geen koets maar een vliegende auto: zo kan Prinsjesdag-nieuwe stijl eruit zien

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen koets maar een vliegende auto: zo kan Prinsjesdag-nieuwe stijl eruit zien

Door corona en de verbouwing van het Binnenhof was Prinsjesdag voor het tweede jaar op rij een stuk minder feestelijk. Een goed moment om eens te brainstormen over Prinsjesdag 2.0. Wat als alles kan en mag? Spraakmakers vroeg het Sietse Bakker (Producer Eurovision 2021), trendstrateeg Lieke Lamb én de luisteraars.


De executive producer van Eurovision in Rotterdam Sietse Bakker en trendstrateeg Lieke Lamb staken de hoofden bij elkaar voor Spraakmakers. Hoe zou Prinsjesdag er óók uit kunnen zien? Dit zijn hun .. ideeën.

1. De toespraak: ander tijdstip en visualisaties

"Allereerst: laat de Koning deze belangrijke toespraak op prime time geven. Niet zoals vandaag om 13.20 uur, dan zit niemand voor de televisie", zegt Bakker.

Wat betreft de manier van spreken van de Koning - die blijft een rol vertolken op de dag - beginnen de handen van Lamb naar eigen zeggen te jeuken. "Wat zou ik hem graag wat tips geven. De gekozen woorden zijn voor veel mensen lastig." Daarom zou er meer gevisualiseerd moeten worden. "Denk Augmented Reality (AR) in de Ridderzaal waarbij een poppetje geld op stapeltjes legt."

2. Een app voor mensen thuis

Bakker bedacht een app voor mensen thuis. "Daarop kunnen mensen op basis van de belasting die ze afdragen zien waar het allemaal naartoe gaat." Zo kunnen mensen zien hoe het geld verdeeld wordt. "Want een miljardje daar en een miljardje daar, dat zegt mensen niets", vertelt Lamb.

3. Prinsessenavond

"Laten we na de troonrede op prime time de democratie vieren met een fantastisch concert. Een elk jaar een verplaatsend circus om de prinsessen dichtbij de mensen te brengen", vertelt Bakker. "Prinsjesdag blijft, maar wordt dan gevolgd door Prinsessenavond. Zo kan ook kroonprinses Amalia alvast een eigen rol krijgen."

De gehele dag zou volgens Bakker veel feestelijker kunnen zijn en een moment om de democratie, het parlement en de rechtsstaat te vieren.

4. Vliegende auto vervangt de koets

"De elektrische auto is zo nieuw al niet meer, dus die doen we niet", vertelt Lamb. "Moet het vervoer iets exceptioneels zijn? Dan is er een Nederlandse fabrikant die aan vliegende auto's werkt. Daarmee zou je ook Nederland als ondernemersland en qua innovaties op de kaart kunnen zetten."

"Gaat het om zichtbaarheid van de Koning: maak dan de toer langer. En in dat geval niet door de lucht."

5. Toer beter in beeld en diverser

Die rijtoer kan volgens Bakker nog beter in beeld gebracht worden. Denk aan 360-graden camera's en drones. "De NOS zoekt wel naar nieuwe manieren om het in beeld te brengen, maar daar kun je echt nog slagen in maken."

"De toer is veel pracht en praal, veel traditie. Laten we daar een optocht van maken waarbij de diversiteit en veelkleurigheid en technologische ontwikkeling van ons land naar voren komt. Een optocht van Nederlandse trots."

6. Vloggen

En om de boodschap ook bij kinderen en jongeren aan te laten komen, zou die vertaald moeten worden naar een andere vorm. Lamb: "Er kan een vlog van gemaakt worden of een rap. Denk aan YouTuber Kalvijn of de Snollebollekes."


'Europese dag'

Spraakmakers vroeg hun communityleden ook input te leveren bij de brainstorm over een Prinsjesdag 2.0. Henrico Barsch lijkt het een goed idee om er een Europese aangelegenheid van te maken. "Ik weet dat België, Zweden en Denemarken ook zoiets als Prinsjesdag hebben. Dit zou centraal in Brussel kunnen en daarna kan nog een landelijke invulling door de Koning worden gegeven. Nadruk op het Europese lijkt me ook goed voor de verbroedering der volkeren."

'Spreektijd voor burgers en ambtenaren'

Communitylid Caren Schipperus zou op Prinsjesdag zoveel mogelijk uitvoerders van het beleid (ambtenaren) en mensen die met het beleid te maken krijgen (burgers, bedrijven) spreektijd willen geven. "Laat ze vertellen waar ze behoefte aan hebben, wat ze dwars zit, waar ze tegenaan lopen, of waar ze blij mee zijn. Het is belangrijk dat we meer gewone mensen én denkers aan het woord krijgen."

"In het corona jaar is het normale gesprek tussen mensen, het debat in de samenleving, helemaal ontspoord. We moeten weer leren luisteren en praten met elkaar om samen problemen op te lossen", schrijft Schipperus.

'Maak er een volksfeest van'

Pieter Fokkink stelt voor om de rollen eens om te draaien. "Het parlement wordt verondersteld een vertegenwoordiging van het volk te zijn. Maak er dan een volksfeest van. Wellicht is het gepast om het staatshoofd tijdens de opening van de Staten-Generaal toe te spreken namens 'het volk'."

Sietse en Lieke over nieuw Prinsjesdag

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie