Onderzoek: 1 op de 3 Nederlanders denkt toeslagen of subsidies mis te lopen
- Nieuws
- Onderzoek: 1 op de 3 Nederlanders denkt toeslagen of subsidies mis te lopen
1 op de 3 Nederlanders denkt inkomen mis te lopen doordat informatie van de overheid over toeslagen, belastingen, uitkeringen of subsidies onduidelijk of niet toegankelijk zijn. Dat blijkt uit onderzoek naar de beleving van armoede in Nederland dat in aanloop naar Prinsjesdag is uitgevoerd door onderzoeksbureau DataIM in opdracht van het interactieve platform DIT (EO) waar o.a. het NPO Radio 1 programma Dit is de Dag onder valt. Uit de peiling blijkt ook dat het draagvlak voor een basisinkomen hoog is.
Geld mislopen
Van de totale groep respondenten denkt 33,5 procent geld van financiële regelingen niet te krijgen. In de groep deelnemers tussen de 18 en 30 jaar denkt zelfs 4 op de 10 hierdoor inkomen mis te lopen.
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Data IM in opdracht van de EO. Door middel van een representatieve steekproef zijn 1564 Nederlanders op kwalitatieve wijze ondervraagd over hun beleving van armoede in het land.
Basisinkomen
Uit het onderzoek blijkt ook dat 40,6 procent van de Nederlanders vóór het invoeren van het basisinkomen is. Vooral hoogopgeleiden (44,1 procent) omarmen het idee dat elke Nederlander een maandelijks basisinkomen van de overheid krijgen, zonder dat daar voorwaarden tegenover staan. Dit gegarandeerde inkomen zou dan ter vervanging zijn van de bestaande sociale regelingen zoals uitkeringen en toeslagen. Onder laagopgeleiden is er aanzienlijk minder steun voor dit voorstel, 32,6 procent is voorstander van de invoering van het basisinkomen. Van alle respondenten is meer dan een kwart (28,9 procent) nadrukkelijk tégen het instellen van het universele basisinkomen.
Armoede
Alhoewel op dit moment 4,8 procent van de Nederlanders officieel onder de armoedegrens leeft, blijkt uit dit onderzoek dat maar liefst 10,9 procent van de respondenten zichzelf als arm beschouwt. Van de respondenten die zichzelf als arm beschouwen zegt 42,5% zich te schamen voor hun financiële situatie. Opvallend is ook dat ruim één op de tien (13,2 procent) van alle respondenten stelt dat het meestal de eigen schuld is van mensen als ze in armoede leven.
Morgen (dinsdag 19 september, red.) presenteert het demissionaire kabinet een Miljoenennota waar fors wordt ingezet op armoedebestrijding. Vorige maand waarschuwde het Centraal Planbureau (CPB) dat – zonder ingrijpen van de overheid – de armoede zou stijgen naar bijna één miljoen Nederlanders, ofwel 5,7 procent.
Deel je verhaal op DIT
Uit het onderzoek van DIT en DataIM blijkt dat er veel schaamte zit op armoede. De helft van de mensen die zichzelf als arm ziet, vindt het vervelend om hulp te vragen. Herken je jezelf in dit artikel of heb je het zelf financieel moeilijk gehad? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Deel jouw ervaring (anoniem) en praat mee!
Wil je meer horen over dit onderwerp? Dit is de Dag (EO) behandelt dit onderwerp morgen om 18.30 in de uitzending. Geld of je leven maakte hier vandaag ook een uitzending over. Deze kun je als podcast beluisteren.
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.