Nieuw platform helpt stalkingsslachtoffers: 'Met een druk op de knop advocaat aan de lijn'
- Nieuws
- Nieuw platform helpt stalkingsslachtoffers: 'Met een druk op de knop advocaat aan de lijn'
Zo’n tweehonderdduizend Nederlanders worden gestalkt, maar de politie kan voor velen maar weinig betekenen. Het nieuwe platform Stopmijnstalker.nl van strafrechtadvocaat Peter Schouten moet de gang naar de politie makkelijker maken. Slachtoffers kunnen daar ontdekken onder welk dreigingsniveau ze vallen en direct bewijsmateriaal uploaden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"Het is heel belangrijk om vanaf dag één een logboek bij te houden", vertelt Schouten in Het Misdaadbureau.
Horrorfilm
De advocaat die in de loop der jaren tientallen stalkingsslachtoffers bijstond weet hoe belangrijk het is om met meer bewijsstukken bij het politiebureau aan te kloppen. "In een horrorfilm met dreigende muziek is het misschien heel eng als iemand een ansichtkaart met een uitgeknipt gezicht onder de ruitenwisser vindt, maar de politie 'lacht' om zoiets. Je hebt een aantal van dit soort gevallen nodig."
Slachtoffers kunnen op het platform het Dreiging & Risico Inventarisatie Formulier invullen, waarna ze weten of ze onder lage, midden of hoge dreiging vallen. Daarnaast hebben gebruikers de mogelijkheid om een logboek aan hun profiel te koppelen, waarin telefoongesprekken, e-mails, whatsappjes, filmpjes en ander bewijsmateriaal te uploaden zijn.
Rode knop
"Op het moment dat het dreigingsniveau midden of hoog is, kun je op een rode knop drukken en dan krijg je een advocaat te spreken", vertelt Schouten, die momenteel druk collega’s aan het porren is.
"De advocaat beoordeelt hoe ernstig de situatie is en hoe je het moet aanpakken bij de politie. Het mooie: in het systeem zit alles al. Je hebt de inventarisatie en een vast format met al het bewijs erin."
Angelica werd gestalkt en vond gelukkig hulp bij Peter Schouten
Video niet beschikbaar
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.