Binnenland
BNNVARA

Nieuw vak voedselbosbouw onderzoekt hoe kloof tussen landbouw en natuur

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw vak voedselbosbouw onderzoekt hoe kloof tussen landbouw en natuur

Zelf een vak verzinnen dat aan de universiteit gegeven gaat worden: dat deden de twee Universiteit van Amsterdam studenten Wytze Walstra en Sacha Brons. Zij wonnen met hun vak voedselbosbouw op 24 november de ‘Create a Course Challenge 2022’ van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) van de Universiteit van Amsterdam. In dit nieuwe vak leren studenten de oorzaken en gevolgen van de huidige crisis in de landbouw te doorgronden. Ook onderzoeken ze hoe voedselbosbouw de kloof tussen landbouw en natuur kan overbruggen.

Video niet beschikbaar

Wytze Walstra en Sacha Brons, masterstudenten aan de UvA, zetten zich al geruime tijd in voor de verduurzaming van onze samenleving. Zo wonnen zij in 2018 met hun profielwerkstuk voor het atheneum een internationale prijs voor jonge wetenschappers. Hun profielwerkstuk ging over schimmels als bouwstof voor stoeptegels. De twee gedreven jongens waren toen ook al te horen bij Vroege Vogels.

Create a Course

Tijdens de Create a Course Challenge wordt er aan studenten van de UvA gevraagd een vak te verzinnen dat meerdere studierichtingen omvat. De jury, bestaande uit Peter-Paul Verbeek - rector magnificus van de UvA - Luci Bentolini -academisch directeur van het IIS - en Tessa Trapp - voorzitter van de Centrale Studenten Raad van de UvA – vond de inzending van Sacha en Wytze ( Food Forestry: Experiencing the Future of Nature and Agriculture) het beste. Het is nu aan de twee studenten om het vak verder te ontwikkelen en er docenten bij te zoeken. Beiden worden ook onderwijsassistent bij het nieuw te geven vak.

Doel

"In het door ons voorgestelde vak bestuderen studenten de voortgaande revolutie in de manier waarop we naar de natuur kijken door de bril van voedselbosbouw", aldus Sacha Brons: "Overal in Nederland zijn voedselbossen ontstaan als alternatief landbouwsysteem dat natuur en landbouw volledig integreert en boeren een financiële toekomst biedt in tijden van klimaatverandering. Om studenten onder te dompelen in de voedselbosbouw staan onder meer excursies, workshops over botanische gastronomie en lessen in voedselethiek en voedselvaardigheden op het programma."

Volgens Wytze Walstra zet een voedselbos de verhouding tussen landbouw en natuur op zijn kop. “ We vinden dat dit verhaal over voedselbossen een plek aan de UvA verdient, óók omdat bijvoorbeeld de stikstofcrisis nu zo veel voorkomt in de politiek en het maatschappelijk debat."

Voedselbos als vak op de universiteit

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie