Binnenland
WNL

'Nederlands leger moet ruimtemacht oprichten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlands leger moet ruimtemacht oprichten'

Naast de marine, lucht- en landmacht zou het Nederlandse leger er verstandig aan doen ook een cyber- en spaceforce op te richten. Dat oppert Philippe Schoonejans, een projectmanager van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Het Misdaadbureau van Omroep WNL. Hij waarschuwt voor vijandige landen, omdat er "na jaren van relatieve rust helaas weer oorlogsdreiging is", maar ook voor terrorisme.

In Amerika is de US Space Force verantwoordelijk voor defensie in de ruimte en volgens Schoonejans kan Nederland het Amerikaanse voorbeeld volgen door ook zo'n speciale ruimtemacht op te richten. Schoonejans: "Door de oorlog in Oekraïne zien we hoe waardevol de informatie van satellieten is. Met satellieten kunnen we troepenbewegingen tot in detail volgen en kan communicatie verzorgd worden als dat op de grond niet meer mogelijk is. In deze tijd is het bijzonder interessant om in te breken op satellieten en signalen van anderen te verstoren. Daarom zou Defensie zowel over een cyber- als spaceforce moeten beschikken, in navolging van landen zoals Amerika."

Liefst in Europees of NAVO-verband, maar omdat er geen Europees leger bestaat, moet Nederland hier volgens Schoonejans zelf aan beginnen om vervolgens wel in te zetten op internationale samenwerking.

Terrorisme in de ruimte

Het gevaar komt niet alleen van vijandige landen, benadrukt Schoonejans. "Naast landen is er ook gevaar vanuit andere groeperingen, bijvoorbeeld islamitisch terrorisme of extreemrechtse bewegingen. Die groepen hebben niet de middelen om een satelliet uit de lucht te schieten, maar kunnen wel hackers in hun midden hebben."

Het hacken van Amerikaanse of Europese navigatie-satellieten kan voor ons allemaal grote gevolgen hebben in het dagelijks leven. "Die satellieten zorgen ervoor dat navigatiesystemen op je telefoon en in de auto weten waar je je bevindt. Ook regelen ze dat vliegtuigen kunnen landen met korte afstand tussen elk vliegtuig. De samenleving zou enorm verstoord raken, als het misgaat met onze satellieten. Daarom krijgt cybersecurity binnen ESA momenteel erg veel aandacht."

Satellieten kapotschieten

Als het zelfs zover komt dat wij in een oorlog elkaars satellieten kapotschieten, zijn de gevolgen niet te overzien. Schoonejans: "Daar moeten afspraken over komen, net als voor biologische of kernwapens. Anders ontstaat er mogelijk een wereldwijd probleem met ruimtepuin, waarbij brokstukken op steeds grotere schaal door de ruimte zweven. Momenteel zijn we in staat om al het rondzwevend ruimtepuin te volgen en ontwijken, maar als daar een grote hoeveelheid bijkomt, dan wordt dat heel lastig en dus gevaarlijk. Hoe meer brokstukken, hoe meer kans dat ze iets raken en hoe minder toegankelijk de ruimte wordt."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie