Tientallen medewerkers bekeken patiëntendossier Barbie: 'Ze kan naar de tuchtrechter'
- Nieuws
- Tientallen medewerkers bekeken patiëntendossier Barbie: 'Ze kan naar de tuchtrechter'
De tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis die ten onrechte het medisch dossier van Samantha de Jong, alias Barbie, bekeken, kunnen worden aangeklaagd. Het zou goed zijn als Barbie de namen van haar 'dossiergluurders' op zou vragen, om vervolgens het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg een oordeel te laten vellen. Dat zegt hoogleraar Johan Legemaate in een reactie op het nieuws bij EenVandaag.
Ziekenhuizen laten teveel mensen toe tot dossiers
De grootschalige gluuraffaire in het ziekenhuis werd openbaar na een melding via klokkenluiderssite Publeaks bij EenVandaag. "Schandalig. Je behoort als hulpverlener niet te kijken in dossiers van patiënten bij wiens behandeling je niet betrokken bent", zegt Legemaate.
Het probleem van 'dossiergluurders' bestaat al jaren. Volgens Legemaate wordt het tijd dat er een voorbeeld gesteld wordt dat ziekenhuispersoneel schrik aanjaagt. "Ik denk dat de tuchtrechter streng zal oordelen, omdat de betrokkene geen professioneel gedrag vertoonde. Dat kan een heel afschrikwekkend voorbeeld zijn in toekomstige situaties."
'Ik dacht: hoe kan dit?'
Judica Berkelaar was een paar jaar geleden slachtoffer van dossiergluurders. "Ik ging naar een GGZ-instelling, omdat ik last had van een posttraumatische stressstoornis", vertelt Judica. "Er werd extra lang naar me gekeken als ik binnenkwam in de GGZ-instelling. Als ik langs de receptie liep praatten mensen met elkaar over mij. Ik dacht: hoe kan dit? Ik heb gegevens opgevraagd en mijn vermoeden werd bevestigd: al die mensen hadden in mijn dossier gekeken. Ook mensen die achter de receptie zaten."
Berkelaar noemt het voyeuristisch en normloos gedrag. "Die mensen verveelden zich en doodden hun tijd door zich te vermaken met mijn ellende. Het is gewoon afschuwelijk, en ondermijnt je vertrouwen in behandelaars." Uiteindelijk maakte Berkelaar de overstap naar een andere instelling. "Het heeft een hele tijd geduurd voor ik bij mijn nieuwe behandelaar weer het gevoel had dat het goed zat."
Beveiliging niet op orde
De zaak rondom Barbie raakte Berkelaar persoonlijk. "Ik las het bericht over wat er nu met Barbie gebeurd is en dat raakte me omdat ik dat herken." De reactie van het Haga-ziekenhuis, naar aanleiding van het nieuws dat zij continu werken aan de bewustwording van medewerkers, vindt Berklaar opvallend: "Dat moet er toch al lang en breed zijn, denk ik dan. Dat vind ik schokkend: wat is er gebeurd sinds ik dit vier jaar geleden meemaakte? Het lijkt erop dat de toegangsbeveiliging nog steeds niet op orde is’.
Zelf diende Berkelaar een klacht in over het inzien van haar dossier. "De bestuurder zei na zeven weken dat er geen ongeoorloofde inzages waren geweest. Dat herhaalde hij na een tweede brief van mij." Uiteindelijk deponeerde ze haar klacht bij de klachtencommissie. "Die verklaarde de klacht gegrond."
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.