Binnenland
EO

Asiels vol met coronakatjes: organisaties pleiten voor chippen en castreren

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Asiels vol met coronakatjes: organisaties pleiten voor chippen en castreren

Tijdens de lockdown werden er massaal katten aangeschaft, maar inmiddels willen veel baasjes er weer vanaf: de asiels zitten overvol en er zijn veel zwerfkatten. Stichting Dierenlot pleit voor een verplichte kattenchip, om verantwoord eigenaarschap te waarborgen. Ook vindt de organisatie dat jonge kittens gecastreerd moeten worden, maar daar is niet iedereen het mee eens. "Je tast de integriteit van het dier aan", vindt dierenarts Kelly Kessen van Dier & Recht.

Volgens Daniella van Gennep van stichting Dierenlot is castreren niet ideaal, maar is het de enige oplossing tegen het zwerfkattenprobleem. Als een kat zich kan voortplanten, gaat dat heel snel. Al na een half jaar kan een kat een heel nestje krijgen. In België geldt een castratieplicht, wat inhoudt dat zowel katers als poezen onvruchtbaar worden gemaakt. Dit heeft effect, volgens Van Gennep: “In één jaar tijd leverde dat maar liefst 30 procent minder katten in het asiel op”, vertelt ze. Castreren klinkt zielig, maar het alternatief is katten doden, wat nog veel zieliger is. “Alleen al in Friesland schieten ze 400 katten per jaar dood”, Aldus van Gennep.

Kelly Kessen van Dier & Recht is tegen het afschieten van katten, maar vindt verplichte castratie veel te ver gaan. “We beslissen in veel situaties dat castratie voor een individueel dier een goeie oplossing is, maar om het verplicht te stellen gaat te ver. Een dier heeft die lichaamsonderdelen niet voor niks”, vindt ze. Bovendien vreest ze dat het kan het leiden tot inteelt, omdat er weinig katten overblijven die zich wél kunnen voortplanten.

Video niet beschikbaar

Chippen

Kessen ziet in verplicht chippen een betere oplossing. Dit betekent dat elke kat een verplichte chip krijgt waarin de eigenaarsgegevens staan. Hierdoor zijn baasjes verantwoordelijk voor de kat en kan hij niet zomaar de straat op worden gezet. “Dan kun je dus ook voor de kosten opdraaien als je er niet voor kan zorgen”, redeneert Kessen.

Van Gennep is ook voor chippen, maar volgens haar is het dus niet genoeg. Gechipte katten krijgen immers geen gechipte kittens, waardoor het probleem zich herhaalt. Kessen ziet een oplossing in een chipplicht waarbij ook kittens gechipt moeten worden, zodat baasjes ook voor hen verantwoordelijk blijven.

castratieplicht katten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie