Auto wassen? Door de wasstraat gaan is beter voor het milieu dan thuis je auto wassen
- Nieuws
- Auto wassen? Door de wasstraat gaan is beter voor het milieu dan thuis je auto wassen
Gemiddeld wast een Nederlander 4 á 5 keer per jaar zijn auto. Hoeveel water daarbij gebruikt wordt, en hoe slecht dat is voor het milieu, hangt nogal af van welke methode je gebruikt.
Bovag-voorzitter Han ten Broeke dacht het antwoord te hebben gevonden en tweette: "Wow, dit wist ik ook niet. Nu heel Nederland alweer met een water tekort kampt, is dit toch iets om even serieus te overwegen: Zelf auto wassen? Gemiddeld 75 liter water. De wasstraat? Gemiddeld 15 liter water!"
De tweet baseerde zich op informatie op de site van het Wereld Natuur Fonds. Is het Feit of Fictie? EenVandaag zoekt het uit.
Auto wassen? Door de wasstraat gaan is beter voor het milieu dan thuis je auto wassen
Video niet beschikbaar
Carwash
"Bij een beurt in de wasstraat wordt 350 tot 450 liter water gebruikt. Zowel vers als gerecycled water", zegt Theo Heikamp, mede-eigenaar van Dico carwash, een bedrijf dat machines voor wasstraten levert. Gemiddeld gaat het hierbij om 150 liter vers water. Bij de zuinigste apparaten wordt 70 liter vers water gebruikt.
Lex Peters van ANAC Carwash, met 14 vestigingen de grootste carwash-onderneming van Nederland, noemt een getal van 400 liter water per wasbeurt waarvan 50 liter nieuw water. Het gekozen wasprogramma maakt daarbij bijna niet uit. "Dat levert bijna geen variatie op. Het grootste verschil maakt een bodemreiniging. Dat levert 120 tot 150 liter extra waterverbruik op", aldus Peters.
Gefilterd water
Dat verse of nieuwe water komt niet uit de drinkwaterleidingen, maar wordt opgepompt uit het grondwater en daarna gefilterd. Tot 10 duizend liter mogen wasstraten dat zonder vergunning doen, maar ze hebben wel een meldplicht. Dit water krijgt een behandeling waardoor het bij het opdrogen geen kringen achterlaat in tegenstelling tot kraanwater.
Fanatieke autobezitter gebruikt meer water
De mensen die thuis aan de slag gaan met emmer en tuinslang vallen in twee categorieën uiteen, legt Heikamp uit. "De fanatieke autobezitter die heel netjes bezig is om krasvrij zijn auto te wassen, zal ongeveer 6 emmers of 80 liter water gebruiken. Iemand die minder kritisch is, die pakt een emmertje sop en zijn tuinslang en komt uit op 65 liter".
Zelf aan de slag gaan met een waterspuit in een washbox kan natuurlijk ook. Daarbij komt 10 liter water per minuut uit de hogedrukspuit. Gemiddeld is een autobezitter daar vijf minuten mee bezig, dus dat kost 50 liter water.
Kentekencamera's
Uit onderzoek van de Bovag onder wasstraatondernemers en hun klanten komt naar voren dat een Nederlander gemiddeld acht keer per jaar zijn auto door de wasstraat haalt. Toch blijkt uit gegevens van kentekencamera's dat dat getal niet klopt. Volgens Heikamp is er sprake van sociaal wenselijke antwoorden. "Uit informatie van de camera's blijkt dat een Nederlander gemiddeld maar 4 tot 5 keer per jaar zijn auto wast."
Milieu
Uit bovenstaande blijkt dat het qua waterverbruik niet heel veel uitmaakt of je door de wasstraat gaat of thuis de auto wast. Toch is het volgens Heikamp van Dico Carwash voor het milieu veel beter om door de wasstraat te gaan. Ten eerst gebruiken ze geen drinkwater, maar grondwater. Ten tweede: "Wij filteren het water voordat we het lozen. Dat doen mensen thuis niet, dan zit alle zeep en vuil er nog in".
Disclaimer: Het Wereld Natuur Fonds is gevraagd naar de bron van de informatie op hun website, maar heeft die nog niet kunnen leveren.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.