Binnenland
AVROTROS

Controleren van nepnieuws weer onderwerp van discussie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Controleren van nepnieuws weer onderwerp van discussie

Moeten we het checken van nepnieuws onder toezicht van de Nederlandse overheid toestaan? Tweede Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Lisa Westerveld (GroenLinks) discussiëren hierover in Radio EenVandaag. `Een overheid moet daar heel ver vandaan blijven,' aldus Westerveld.

Nepnieuws is deze week weer onderwerp van debat nadat de Europese website euvsdisinfo.eu Nederlandse nieuwsuitingen als nepnieuws bestempelde.

Opties voor toezicht

Minister Ollongren gaf eerder aan controle onder toezicht wel te zien zitten. Volgens partijgenoot Verhoeven houdt zij graag haar opties open: "Er is zonder enige twijfel sprake van pogingen van andere landen om onze democratie te destabiliseren." Enkele opties waar aan gedacht wordt zijn het helder maken waarom berichten op tijdlijnen komen, wie de advertentie betaalt en ook verduidelijken wie de afzender van een boodschap is.

euvsdisinfo.eu

Deze nieuwe Europese website bestempelde dinsdag, ten onrechte, onder meer een gesprek op NPO Radio 1 als nepnieuws. Ook GeenStijl, De Gelderlander en The Post Online werden genoemd als zogeheten media die moedwillig met politieke doeleinden foutieve informatie verspreiden.

Westerveld vindt dat de rol van het bestrijden van nepnieuws niet is weggelegd voor een overheid: "Ik vind dat overheden moeten leren hoe er moet worden omgegaan met de media. Maar wat nepnieuws is, dat moet bij de mensen zelf blijven. Daar moet een overheid heel ver vandaan blijven."

Verhoeven sluit zich daar echter niet volledig bij aan: "Bedrijven als Facebook en Google zijn platformen van allerlei vormen van desinformatie. De overheid kan die partijen erop aansturen om de nodige maatregelen te nemen."

Lisa Westerveld (Groenlinks) en Kees Verhoeven (D66) over rol overheid bij nepnieuws

Beïnvloeding op staatsniveau

Volgens Verhoeven hebben we niet alleen te maken met nepnieuws, maar ook met beïnvloeding op staatsniveau door onder meer Rusland. "Op dat niveau moet je wel degelijk als overheid een rol spelen. Maar de manier waarop is wel heel belangrijk. Dat moet niet door onterecht journalistieke uitingen op een lijst te zetten", aldus het Tweede Kamerlid. Verwijzend naar de werkwijze van de Europese website.

Westerveld ziet ook wel een rol voor de overheid om het contact aan te gaan met platformen die informatie verspreiden. "Maar we kunnen elkaar ook gek maken met berichten over nepnieuws." En daarom is het volgens haar goed dat hierover wordt gepraat: "Zodat mensen op de juiste wijze leren omgaan met bijvoorbeeld social media."

Ook Verhoeven vindt overigens dat we niet te ver moeten gaan: "Journalisten zijn er om de overheid te controleren en niet andersom."

Ster advertentie
Ster advertentie