Binnenland
BNNVARA

De troost van kijken naar de sterrenhemel: 'Dat daar de dingen nog gaan zoals ze altijd zijn gegaan'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De troost van kijken naar de sterrenhemel: 'Dat daar de dingen nog gaan zoals ze altijd zijn gegaan'

Waar de lente troost biedt in deze coronacrisis, is er met dit heldere weer ook goede afleiding te vinden in het kijken naar de sterrenhemel. Tijdens een ommetje in de avond of gewoon vanaf het balkon of vanuit de tuin: er is genoeg te zien, vertelt wetenschapsjournalist Govert Schilling in Vroege Vogels.

Nachtwandeling met Govert Schilling

Het is al dagenlang kraakhelder weer. "En op zulke kraakheldere avonden zijn zoveel sterren te zien", vertelt Schilling terwijl hij begint aan zijn ommetje. "Geen wolkje aan de lucht, ook nu. Het is goed aan het schemeren inmiddels en er staat een schitterend ragfijn maansikkeltje aan de hemel."

Venus en de smalle maansikkel

Schilling: "Het mooie aan zo'n hele smalle maansikkel, het sikkeltje dat door de zon verlicht wordt, dat kun je wel zien. Maar, dat donkere deel van de maan, wat je eigenlijk niet zou kunnen zien, dat is toch ook zichtbaar. Dat noemen we het 'asgrauwe schijnsel' of het 'aardlicht', daar schijnt eigenlijk de aarde een beetje op."

"En dan vlakbij de maan, niet te missen: die enorm heldere pit van licht", zegt Schilling. "Al weken lang zichtbaar aan de avondhemel. Die kunnen we de komende weken, zeker tot de tweede helft van mei, ook nog steeds zien 's avonds. Maar, op dit moment is hij ongeveer in zijn beste zichtbaarheid: dat is de planeet Venus. Onvoorstelbaar helder, je kunt hem eigenlijk al zien voordat de zon onder is gegaan, als je precies weet waar je moet kijken."

Venus is een planeet met een dik wolkendek. Schilling: "Die witte wolken die weerkaatsen het zonlicht heel goed. Dus dat je Venus zo helder ziet komt alleen maar omdat de zon erop schijnt."

Het International Space Station (ISS)

Een flink stuk links van Venus ziet Schilling waar hij tijdens zijn ommetje al naar uitkeek: "Daar komt het ruimtestation. Ik zie hem nu bijna stijl omhoog gaan. Je ziet eigenlijk een soort heldere ster die langzaam maar zeker van plaats verandert. In een paar minuten trekt hij helemaal langs de hemel. Dat is een ruimtestation waar op dit moment zes astronauten aan boord zitten die vanuit hun raam naar de aarde kunnen kijken."

Ook op het ruimtestation schijnt de zon, waardoor wij het als een fel licht aan de hemel zien. Schilling: "Het ruimtestation heeft gigantische zonnepanelen met een oppervlak bijna zo groot als een voetbalveld. En die worden dus door de zon verlicht en wij zien dat als een heldere stip langs de hemel trekken."

16 keer per etmaal zonsopkomst en zonsondergang

Schilling: "Elke anderhalf uur maken ze een rondje om de aarde. Elke anderhalf uur, dat is zestien keer per etmaal, hebben ze een zonsopkomst en een zonsondergang. Wij zien hem boven ons hoofd langs bewegen, wat een waanzinnig gezicht. Hoe verder hij naar het oosten trekt, hoe dichter hij voor ons in de schaduw van de aarde komt. Over een tijdje zie je hem uitdoven en is het ook aan boord van het ruimtestation nacht geworden."

De afgelopen week is het ruimtestation bijna elke heldere avond goed zichtbaar geweest. De komende dagen is dat ook nog het geval.

Schilling: "Als je het hebt over quarantaine of geïsoleerd zitten, is dat wel het mooiste voorbeeld. Die kunnen helemaal niet naar buiten natuurlijk. Al een paar maanden lang zitten ze aan boord van het ruimtestation. Wat moet dat raar zijn. Zij vertrokken toen er van corona en van lockdown nog helemaal geen sprake was. Je volgt het nieuws natuurlijk, maar je kijkt terug naar de aarde."

Het bijzondere van omhoog kijken

"Misschien is dat ook wel het bijzondere van omhoog kijken naar het ISS, naar het International Space Station", overdenkt Schilling. "Even de wetenschap dat dat nog een plek is waar het nog steeds normaal is. Waar de dingen gaan zoals ze altijd zijn gegaan."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie