Binnenland
BNNVARA

Wat te doen tegen de GenX vervuiling?

foto: ANP - REMKO DE WAALfoto: ANP - REMKO DE WAAL
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat te doen tegen de GenX vervuiling?

Zorgwekkend hoge concentraties van de stoffen C8 en GenX zijn aangetroffen in het drinkwater van gemeenten in Zuid-Holland. Aanstaande maandag gaan provincie, ministerie en onderzoekers met elkaar om tafel om te bespreken welke vervolgstappen moeten worden genomen. Onderzoeker Jacob de Boer vertelt over de gevolgen en mogelijke oplossingen voor het milieuprobleem.

Bewoners willen geen GenX in drinkwater

Op dit moment worden omwonenden van de Chemours fabriek in Dordrecht al geadviseerd niet langer groenten uit eigen tuin te eten. Onderzoek door de Vrije Universiteit heeft zorgwekkende concentraties van stoffen als C8 (ook wel PFOA genoemd) en GenX aangetroffen. Deze stoffen zijn vrijgekomen bij de productie van teflon. Vooral de hoge C8 waarden geven reden tot voorzichtigheid, omdat het op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen staat. In de VS is deze stof al in verband gebracht met het voorkomen van nierkanker en teelbalkanker. GenX wordt gepresenteerd als een veiliger alternatief, maar is mogelijk ook kankerverwekkend

Invloed op milieu

Provincie Zuid-Holland, het Ministerie van I&M, het RIVM en onderzoekers van de Vrije Universiteit gaan bespreken wat de volgende stappen moeten zijn om de aanwezigheid van C8 en GenX in het milieu en in het drinkwater tegen te gaan.

Er is nog heel weinig bekend over wat de effecten van C8 en GenX zijn op het waterleven. Het is mogelijk dat de stoffen onder andere de ontwikkeling van embryo's van waterdieren beïnvloeden. Toxicoloog Jacob de Boer is onderzoeker aan de Vrije Universiteit. Hij was betrokken bij het onderzoek waarbij de vervuiling aan het licht kwam. In Vroege Vogels vertelt hij wat er naar zijn mening gedaan moet worden aan de vervuiling.

Persistent

Chemours heeft aangegeven al jaren geleden te zijn gestopt met het gebruik van de stof C8. Onderzoeker Jacob de Boer van de VU denkt op basis van de hoge concentraties C8 dat de productie nog van recente datum is. Hij vindt dat deze ‘persistente’ stoffen niet meer uitgestoten zouden mogen worden in het milieu. De omgevingsvergunning zou voor Chemours aangescherpt moeten worden, vindt hij.

Vetweefsel

GenX is net als C8 een fluorverbinding. Deze stoffen breken zeer langzaam af en kunnen zich opslaan in het vetweefsel en oplossen in water. Daar kan het zich accumuleren tot hogere en gevaarlijkere concentraties.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie