Onterecht veroordeeld? ‘Kleinere kans op herziening op Curaçao dan in Nederland’
- Nieuws
- Onterecht veroordeeld? ‘Kleinere kans op herziening op Curaçao dan in Nederland’
Het bekende advocatenduo Carry en Geert-Jan Knoops zet zich in voor Vernond Rombley, die al acht jaar vastzit op Curaçao voor een moord die hij waarschijnlijk niet heeft gepleegd. "Je kunt niet om het bewijs heen, maar toch acht ik de kans niet groot", zegt Geert-Jan Knoops op de vraag 'hoeveel kans geven jullie de herziening?'
Video niet beschikbaar
Het advocatenechtpaar is te gast in een extra uitzending op NPO Radio 1 over de documentaireserie ‘De zaak Rombley’ van KRO-NCRV. De twee staan de 27-jarige Vernond Rombley bij omdat hij veroordeeld is voor 15 jaar cel voor de brute roofmoord op een 30-jarige Chinese supermarkteigenaar in Willemstad op Curaçao. Zij strijden samen met een groot team van onderzoekers en deskundigen voor Rombley’s vrijlating.
Rombley – die nooit eerder met justitie in aanraking kwam – kwam in beeld bij de politie omdat hij meisjes WhatsApp-berichtjes stuurde waarin hij de moord bekende. Toch houdt hij vol onschuldig te zijn. Carry en Geert-Jan Knoops staan hem pro deo bij vanuit hun Innocence Project.
Drie redenen
Geert-Jan Knoops legt uit waarom een onterecht veroordeelde op Curaçao minder kans heeft op een herziening. “Een van de meest fundamentele problemen in deze zaak is dat het herzieningssysteem in Curaçao afwijkt van het herzieningssysteem in Nederland. Een Nederlandse veroordeelde heeft een grotere kans op herziening dan op Curaçao, om drie redenen. Ten eerste: het Hof van Justitie moet op Curaçao zélf oordelen over de herziening terwijl in Nederland dat gebeurt door de Hoge Raad, die toch op een grotere afstand zit en zelf niet over de schuldvraag heeft geoordeeld.”
Knoops vervolgt: “Ten tweede: het novumbegrip, dus wat is een nieuw feit, is in de Curaçaose wetgeving verouderd en loopt niet meer in de pas met de wetgeving in Nederland, die in 2012 is verruimd ten voordele van een veroordeelde. Dus je kunt nu in Nederland makkelijker herziening aanvragen omdat een nieuw deskundigenrapport in Nederland als nieuw feit wordt gezien, maar juridisch op Curaçao nog niet.”
“En ten derde, en dat is heel fundamenteel. In Nederland is er nu een commissie benoemd sinds 2012 die de procureur-generaal bij de Hoge Raad assisteert bij het doen van onderzoek naar nieuwe feiten – onder bepaalde voorwaarden. Maar zo’n commissie is er niet op Curaçao. Dus je moet een kant-en-klaar verzoekschrift indienen. Je moet het onderzoek zelf doen. En dat verklaart ook waarom veel mensen daar niet meer geloven in het systeem.”
Whatsappjes verwijderd door politie
Rombley werd opgepakt omdat hij meisjes WhatsApp-berichtjes stuurde waarin hij de moord bekende. Maar waarom zou je appjes sturen waarin je een moord bekent? “Er is een sterke machocultuur op Curaçao”, legt journalist Annemieke Ruggenberg uit. “Bijna iedere jongere op Curaçao ambieert een soort gangsterleven.”
Advocaat Geert-Jan Knoops zegt dat er nooit goed onderzoek is gedaan naar de context van die whatsappberichten. “Na zijn arrestatie zijn 400 whatsappberichten door de politie verwijderd”, zegt Geert-Jan Knoops. “Als je die whatsappberichten erbij betrekt, dan wordt de bekentenis anders.”
Komt Vernond Rombley vrij?
“Je kunt niet om het bewijs heen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat hij de dader is”, zegt Geert-Jan Knoops. Toch durft hij niet te zeggen dat het gaat lukken, omdat het systeem op Curaçao zo anders werkt dan in Nederland. Carry Knoops vult aan: “Je moet hoop houden. Daarom doen we het. We geloven erin.”
De zaak Rombley is de bekijken op NPO Start Plus en aanstaande woensdag wordt het laatste deel van de driedelige documentaireserie uitgezonden op NPO 1.