Binnenland
NTRPowNed

Zo zette één vrouw Giethoorn op de kaart bij Chinese toeristen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo zette één vrouw Giethoorn op de kaart bij Chinese toeristen

Zo’n 20 jaar geleden reisde ondernemer Gabriella Esselbrugge naar China om haar dorp Giethoorn op de kaart te zetten bij de Chinese toerist. Maar in tijden van overtoerisme is niet iedereen daar blij mee. "Ik denk dat de manier waarop mensen naar internationale gasten en toerisme kijken best wel wordt geframed," zegt Esselbrugge hierover in 5 Dagen.

5 Dagen... toerisme in Nederland

Toen Esselbrugge het besluit nam om als derde generatie het familiehotelbedrijf in Giethoorn over te nemen, moest ze ook op zoek naar manieren om het bedrijf toekomstbestendig te maken. "Ik moest iets bedenken waardoor ik Giethoorn als bestemming zou kunnen ontwikkelen voor internationale gasten," zegt Esselbrugge, die zag dat toerisme na de herfstvakantie altijd inzakte waardoor het tot Pasen een beetje een slaperig dorp werd.

De Chinese toerist

Het antwoord bleek in China te liggen bij de Chinese toerist. "China kwam in 2005 op mijn pad. Ik ben daar toen naartoe gegaan, werd verliefd op de cultuur en ben de taal gaan leren." Esselbrugge heeft de eerste marketing voor Giethoorn op de Chinese markt gedaan. Chinezen gaan over het algemeen in andere periodes op vakantie dan Nederlanders, Duitsers en Belgen. En ze waarderen het dorp en de omgeving van Giethoorn, wat voor een goede match zorgde. "De Chinese gasten die hier komen, komen hier niet om een uurtje te varen, maar het zijn mensen die iets willen leren over plattelandsontwikkeling. En Giethoorn is daar een prachtig voorbeeld van."

Overigens wil Esselbrugge benadrukken dat het percentage Chinese gasten helemaal niet zo groot is in het geheel van internationale toeristen die naar Giethoorn komen. Bovendien is toerisme iets van alle tijden, want ook in de film Fanfare (1958) werd al over toerisme in Giethoorn gesproken. "Vroeger kon je hier vlakbij niet eens oversteken, omdat het zo druk was. En dat was heel normaal toen."

Massatoerisme en overlast

Toch wordt Giethoorn tegenwoordig regelmatig als voorbeeld genoemd als het gaat om massatoerisme. In 2023 trok het dorp ongeveer 1,5 miljoen bezoekers op 2.800 inwoners. Toch hebben de Gietersen de drukte goed in de hand, vindt Esselbrugge. "Ik ben ook inwoner van het dorp en als het echt heel erg druk is, vind ik het ook niet leuk." Daarom probeert Esselbrugge te zoeken naar een balans waarbij ze ook heel erg kijkt naar toekomstige generaties. "Ik houd me heel erg bezig met de vraag hoe we deze bestemming achterlaten voor toekomstige generaties. We moeten ons ook realiseren dat we allemaal te gast zijn in de natuur. We hebben heel veel uitdagingen te beslechten. In de basis moet er altijd een goede balans zijn." Esselbrugge is dan ook voor de spreiding van toeristen.

Geframed

"Ik denk dat de grens is bereikt als er mensen zijn die het echt niet meer leuk vinden. Die zijn er ook wel, maar niet door de toeristen. Het zijn maar een paar dagen per jaar, dat het te druk is. Maar de manier waarop mensen naar internationale gasten kijken wordt in mijn optiek best wel vaak geframed." Het toerisme brengt het dorp namelijk ook veel reuring. "Ik kan een voorbeeld geven van een buslijn die ineens weer tot leven kwam toen er internationale gasten kwamen."

Een kaartje om het dorp binnen te komen of een toeristenstop is in ieder geval geen optie volgens Esselbrugge. "Ik geloof niet dat iets als een stop gaat helpen. Dan wordt het een hype en willen mensen er juist naartoe," zegt ze. "Ik denk dat je moet nadenken over hoe je die spreiding nog beter kan maken."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie