Verpleegkunde verliest populariteit op HBO en MBO: forse daling in nieuwe studenten
- Nieuws
- Verpleegkunde verliest populariteit op HBO en MBO: forse daling in nieuwe studenten
Het aantal studenten dat dit jaar de hbo-opleiding verpleegkunde is gaan doen, is een kwart lager dan twee jaar geleden. Blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Ook op het mbo verliest verpleegkunde aan populariteit. Minder studenten dus, terwijl de tekorten in de zorg alleen maar toenemen.
Verpleegkunde verliest populariteit op HBO en MBO: forse daling in studenten
Video niet beschikbaar
Corine Latour, voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen, noemt de daling teleurstellend. "We hebben lopen dubben over hoe dat nu zo gekomen is. In de jaren hiervoor hebben we een enorme stijging gehad, we zien dat we nu weer terugkomen op het niveau van twee jaar terug", vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. Maar de daling van nu heeft volgens haar te maken met meer oorzaken.
Forse daling
"Waar je normaal gesproken ziet dat in tijden van economische malaise en oorlog de opleidingen zorg en onderwijs groeien, zie je nu dat er op alle gebieden tekorten zijn. Ook in de ICT en commercie, waar je normaal baanonzekerheid hebt, is er nu helemaal geen baanonzekerheid", zegt Latour.
De zorg is in de afgelopen jaren ook niet goed in het nieuws gekomen, vindt Latour. "Terwijl er prachtige dingen gebeuren, zie je toch vooral dat de zorg in het nieuws komt met grote tekorten. De salarissen zijn te laag, wordt er gezegd, en er zijn stakingen geweest. Dus we denken dat dat niet positief is geweest voor de instroom."
Kleine ramp
Latour noemt de daling in de instroom een kleine ramp. "We weten met z’n allen dat we naar grote tekorten in de zorg toegaan. Als de instroom afneemt, heb je een probleem." Maar een ander probleem is dat veel afgestudeerde studenten binnen twee jaar het vak verlaten. "Dat is minstens zo’n groot probleem als dat de instroom laag is."
Uit onderzoek van zorginstellingen blijkt dat afgestudeerde verpleegkundigen aangeven dat er weinig ontwikkelingsmogelijkheden zijn. "Het is vrij beperkt, omdat er in de zorg op dit moment veel bezuinigd wordt."
Weer aantrekkelijk worden
Om ervoor te zorgen dat de opleidingen weer aantrekkelijk worden, probeert Latour bij de overheid te regelen dat het collegegeld gehalveerd kan worden. "Maar ook dat er een hele goede stagevergoeding gedurende de opleiding komt, zodat de studenten gedurende de opleiding goed gefaciliteerd worden. Ga niet opnieuw een langstudeerboete invoeren, daarmee maak je het vak onaantrekkelijk", legt ze uit. "Er zijn best veel studenten die mantelzorgtaken hebben of zelf zorg nodig hebben. Wij hebben veel studenten die met goede reden langer over de opleiding doen. Ze kiezen voor iets anders als zo’n boete boven het hoofd hangt."
Zet huidig beleid door
Met een nieuw kabinet op de horizon hoopt Latour dat bepaald beleid van het vorige kabinet wordt doorgezet. "Je kan alles vinden van de basisbeurs, maar het maakt het toch wat eerlijker om te starten. Ik vind het daarom moeilijk te begrijpen als partijen zeggen dat ze voor de gewone burgers zijn, maar het nu onaantrekkelijk maken om te gaan studeren. Met langstudeerboetes en door te bezuinigen op het hoger en wetenschappelijk onderwijs."
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.