Binnenland
PowNed

Stichting Asylum Support kreeg dit jaar al 344 meldingen van geweld tegen LHBT'ers in azc's: 'Schrikbarend veel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stichting Asylum Support kreeg dit jaar al 344 meldingen van geweld tegen LHBT'ers in azc's: 'Schrikbarend veel'

Stichting LGBT Asylum Support heeft dit jaar tot nu toe 344 meldingen binnengekregen van geweld tegen LHBT'ers in azc's. "Schrikbarend veel", zegt voorzitter Sandro Kortekaas in Het Misdaadbureau. Over heel 2023 ging het om 640 meldingen.

Video niet beschikbaar

Asylum Support neemt meldingen van geweld tegen LHBT'ers in asielzoekerscentra op en deelt de cijfers met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (coa). "LHBT'ers ervaren steeds meer discriminatie in azc's", vertelt Kortekaas. "En het gaat niet alleen om discriminatie. Mensen krijgen ook te maken met fysiek geweld."

Het aantal meldingen vorig jaar was al een "schrikbarend aantal", zegt de voorzitter. "En nu zitten we dus al op 344 voor de eerste vijf maanden", verzucht hij.

Onlangs zag Kortekaas beelden van twee LHBT'ers die in het aanmeldcentrum in Ter Apel werden mishandeld. "We stonden tijdens de 4 mei-herdenking bij het Homomonument in Amsterdam, toen de video's binnenkwamen. Het koppel was in elkaar geslagen en één van hen had messteken. Ze waren belaagd door een groep Noord-Afrikaanse mannen."

Asylum Support had het coa kort hiervoor gewaarschuwd de mannen onder te brengen in een LHBT-unit, een beschermde omgeving binnen de opvang, maar aan die oproep was nog geen gehoor gegeven. Volgens Kortekaas staat het incident niet op zichzelf. "Het is gewoon verschrikkelijk, echt verschrikkelijk." Daders opereren vaak in groepen, zegt hij.

'Ik werd geslagen en bedreigd'

Ahmed Jendoubi vluchtte in 2015 naar Nederland omdat hij in zijn moederland gevaar liep vanwege zijn geaardheid. Maar ook in het coa bleek hij niet veilig. "Mensen reageerden heel agressief op de LHBT-mensen. Ik werd geslagen en bedreigd", vertelt hij. "Ik was heel bang en niemand kon mij helpen en beschermen."

Na zijn verblijf in het aanmeldcentrum in Ter Apel, werd hij overgeplaatst naar het azc in Amsterdam. "Na een bezoek aan de huisarts tijdens de coronaperiode, moest ik in het azc in quarantaine. Niet in een LHBT-kamer, maar in een gewone kamer. Ik zal nooit die nacht vergeten. Ik werd bedreigd. Het was verschrikkelijk. Ik ben de hele nacht buiten gebleven om niet in de problemen te komen, om niet geslagen of doodgemaakt te worden."

'Hakt er enorm in'

Geweld tegen LHBT'ers in azc's "hakt er enorm in", zegt Kortekaas. "Je denkt dat je hier veilig bent, maar die garantie heb je gewoon niet. We hebben in 2016 een eerste gesprek gehad met de staatssecretaris, waarin wij hebben gezegd dat er LHBT-unites in azc's moesten komen, maar tot op de dag van vandaag is er geen beleid."

Het coa doet zijn best om LHBT'ers te beschermen, weet de Asylum Support-voorzitter. "Ze willen wel units inrichten, maar zodra de druk te hoog is, worden ze weer afgeschaald. Dat kan je de mensen niet aan doen."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie