Politiek gaat mogelijk peuken in zwerfafval aanpakken: filters zitten vol met plastic en chemicaliën
- Nieuws
- Politiek gaat mogelijk peuken in zwerfafval aanpakken: filters zitten vol met plastic en chemicaliën
In Nederland worden per jaar ruim tien miljard sigaretten verkocht. En die hebben voor een flink deel filters met plastic en chemicaliën. Het gros van die peuken eindigt als zwerfafval. Dat moet afgelopen zijn. GroenLinks heeft daarom deze week met succes een motie ingediend in de Tweede Kamer, vertelt Kamerlid Kauthar Bouchallikht in Vroege Vogels.
Video niet beschikbaar
Nu het voorstel is aangenomen moet het kabinet onderzoek gaan doen hoe de sigarettenfilters in het zwerfvalval met 70% kunnen worden verminderd in 2026, ten opzichte van 2022. De motie is niet ontraden door staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen (CDA). Na de petflessen en blikjes gaat de politiek nu mogelijk de peuken in het zwerfafval aanpakken.
Peuken collectief
Bernadette Hakken ergert zich al jaren aan oude sigarettenpeuken op straat. Wat veel mensen niet weten, is dat het filter wat overblijft van plastic is. En in dat plastic zitten allerlei gifstoffen die uit de tabak door het filter gezogen worden. Het is een gewoonte van veel rokers waar Bernadette korte metten mee wil maken. Daarom ruimt ze met haar collectief al jaren peuken op van straat. Niet alleen om het milieu te behoeden voor al dat plastic, maar ook om mensen bewust te maken van deze plasticvervuiling.
Alternatief
Het Plastic Peuken Collectief heeft twee jaar geleden de regering al verzocht om sigarettenfilters met schadelijke plastics en chemische stoffen te verbieden. Los van de grote hoeveelheid afval die hiermee te voorkomen is, zijn er ook namelijk ook plasticvrije alternatieven. Verder bestaat een sigaret zonder filter met name uit papier en tabak. Volgens MilieuCentraal is de afbreektijd van zo'n peuk 1 tot 12 jaar.
Omslagfoto: https://uitbundig.studio/
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.