Minister van Engelshoven: 'Deze canon kan tegen een stootje'
- Nieuws
- Minister van Engelshoven: 'Deze canon kan tegen een stootje'
In de herijkte Canon van Nederland is vastgelegd wat de belangrijkste historische momenten van ons land zijn. Er is toch een hoop veranderd: geen Karel V of Willem Drees, wel Anton de Kom en Marga Klompé. Minister van Engelshoven is enthousiast. "Deze canon laat zien dat er verschillende perspectieven op onze geschiedenis mogelijk zijn", zegt ze in Stax&Toine.
De Canon van Nederland wordt gebruikt als handvat voor het primair en voortgezet onderwijs, en is daarmee een belangrijk instrument én onderwerp van discussie. Commissielid Abdelkader Benali: "Deze canon is de uitkomst van polderen. We hebben lang vergaderd. We wilden graag een canon die een spiegel van onze tijd is, maar wel met gevoel voor de historische kaders."
Vrouwen in de canon
Minister van Engelshoven gaf in 2019 de opdracht voor het vernieuwen en herijken van de canon. In haar eerste reactie is ze tevreden. Met name de toename van het aantal vrouwen kan haar behoren, laat ze in Stax&Toine weten. "We zien in de canon dat er vrouwen zijn die echt geweldig werk in onze geschiedenis hebben gedaan."
Publiekshistoricus Agnes Cremer van F-site vindt het een belangrijke stap dat vrouwen nu in de hele geschiedenis belicht worden. "Het is nu ook zichtbaar dat het niet bij Aletta Jacobs begint, zoals voorheen. Alsof er toen pas vrouwen waren. Deze canon laat zien dat er daarvoor ook vrouwen hebben bestaan. En de zeven vrouwen die er nu instaan, zijn geweldig."
Drees verdwenen
Maar niet iedereen is tevreden. PvdA-leider Lodewijk Asscher zag 'zijn' Vadertje Drees uit de canon verdwijnen. Op Twitter lanceerde hij al snel de hashtag #houDreesindecanon. "Als er iemand in zo’n canon hoort, is het Willem Drees."
"Ik snap dat een canon altijd in beweging is. Maar Drees is zo’n grondlegger van de verzorgingsstaat. Als je oud was, was je arm. Tot hij in 1947 de noodwet ouderenvoorziening in het leven riep. Hij verhief bestaanszekerheid voor ouderen tot missie", meent Asscher.
Oranjegevoel
De PvdA-voorman heeft gelijk wel een idee wat er dan direct weer uit de canon kan. "Het Oranjegevoel. Dat doet me denken aan een ING-reclame van 20 jaar geleden. Volgens mij is dat niet wat we nodig hebben. We moeten begrijpen hoe de geschiedenis is vormgegeven."
De herijkte Canon van Nederland werd uitgebreid besproken in Stax&Toine. Luister en kijk hier het gesprek met onder meer commissielid Abdelkader Benali en publiekshistoricus Agnes Cremers terug:
Canon van Nederland is vernieuwd: wat is 'onze' geschiedenis?
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.