De wachtlijsten in de zorg zijn nog láng niet weggewerkt
- Nieuws
- De wachtlijsten in de zorg zijn nog láng niet weggewerkt
De berg uitgestelde zorg die tijdens corona is ontstaan is nog láng niet weggewerkt. Dat zegt Peter Paul van Benthem van de Federatie van Medisch Specialisten bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Het coronavirus mag dan momenteel voor veel minder ziekenhuisopnames zorgen, dat betekent volgens Peter Paul van Benthem niet dat de ziekenhuizen weer op het oude niveau draaien. Tijdens de crisis werd de planbare zorg afgehaald. Operaties en behandelingen die niet acuut zijn, zoals bijvoorbeeld knieoperaties, werden uitgesteld om ruimte te maken voor coronapatiënten.
140.000 operaties
Alle ziekenhuizen doen spoedzorg, zegt Van Benthem, maar nog één op de vijf ziekenhuizen heeft moeite met de kritieke planbare zorg. De planbare zorg - daar waar de lange wachtlijsten voor zijn ontstaan - is ook opgestart, maar in 75 procent van de ziekenhuizen nog niet op het oude niveau.
Nederland loopt nog zo’n 140.000 operaties achter. Volgens Van Benthem zijn het er mogelijk nog meer, omdat ook veel verwijzingen van de huisartsen zijn blijven liggen.
Ziekteverzuim personeel
Ondertussen is het in de ziekenhuizen roeien met de riemen die ze hebben, vertelt Van Benthem. Het ziekteverzuim is hoog omdat ook zorgpersoneel besmet is met corona of uitvalt doordat ze na twee jaar pandemie overwerkt zijn geraakt.
De Limburgse ziekenhuizen hebben momenteel te maken met een ziekteverzuim van 15 procent. "Dat betekent dat we de zorg niet kunnen leveren, laat staat aan de inhaalzorg kunnen beginnen."
Werken mét corona
In Brabant wordt zorgpersoneel dat corona heeft maar geen klachten, gevraagd om gewoon te komen werken. "Wij hebben daar landelijk beleid voor gemaakt op verzoek van de ziekenhuizen", zegt Van Benthem die erbij zegt dat dit beleid voor artsen en verplegers "totaal contra-intuïtief" aanvoelt. "Maar nood breekt wet."
Volgens Van Benthem wordt het verzoek alleen gedaan als er geen andere oplossing is en de acute zorg in gevaar komt. "Dan vraag je mensen op basis van vrijwilligheid – als ze geen klachten hebben – toch te komen werken met alle voorzorgsmaatregelen van dien natuurlijk."
Aantrekkelijk maken van het vak
Naast uitval door ziekte is er sowieso een tekort aan ziekenhuispersoneel. Corona heeft veel personeel doen inzien dat het werk een te groot beslag legt op hun persoonlijke leven. Overuren, onregelmatige diensten, de salariëring en de vele administratie die bij het vak komt kijken, maken dat de uitstroom van personeel al jaren hoog is.
Om het vak aantrekkelijker te maken moet de overheid ingrijpen, vindt Van Benthem en er moet wat aan het salaris gedaan worden. Daarnaast moet er minder wet-, regelgeving en controle zijn en de administratiedruk moet naar beneden. Het vertrouwen moet weer bij het medisch personeel komen te liggen, aldus Van Benthem.