Kazen. Ieder Zuid Europees land heeft een eigen cultuur
- Nieuws
- Kazen. Ieder Zuid Europees land heeft een eigen cultuur
Het staat nog maar te bezien of we massaal op de route soleil richting onze favoriete camping rijden deze zomer. Wat gaan wij het meeste missen aan niet op vakantie naar het buitenland? Het eten natuurlijk. Mangiare! bespreekt de kazen van onze zuiderburen.
Video niet beschikbaar
Kazen uit Nederland; niets te klagen
Volgens Marike van der Werff van kaaswinkel Kef hoeven we niet naar Zuid Europa als het gaat om goede kaas. "We hebben eigenlijk niets te klagen als we niet naar Zuid Europa mogen, want er komen zoveel fijne kazen uit Nederland. Het specialisme op het gebied van zachte kaas groeit hier gestaag. De producenten hier doen het fantastisch en groeien enorm in hun kennis en ervaring."
"Ze doen beslist niet onder voor hun Europese collega kaasmakers. En ook onze fijne traditionele boeren kazen van rauwe melk moet je niet vergeten en zijn het herontdekken waard."
Italië
"In de zuid Europese landen, Frankrijk, Spanje en Italië heeft kaas natuurlijk een heel verschillende rol in de eetcultuur", legt Marike uit. "De Italianen gebruiken kaas als serieuze smaakmaker in het eten, denk aan Parmigiano Reggiano, Pecorino Sardo of Romano, Gorgonzola, Mozzarella en Burrata in een salade. Of apart één mooie bergkaas naast een goed glas wijn.
Spanje
In Spanje maakt kaas deel uit van de borrelcultuur juist voor het diner. Een fijne Manchego met daarnaast geroosterde amandelen, dat beloofd een mooie avond te worden Of deze kneiter pittige blauwe Cabrales naast een gortdroge Noord Spaanse cider."
Frankrijk
In Frankrijk speelt de diversiteit een rol. "Een plateau de fromage na de maaltijd om de repas nog even langer te laten duren. Juist met al die verschillende kaasfamilies, met verschillende structuren, laat je je kennis en bereik zien als gastvrouw. Precies dat boertje, dat marktje, en natuurlijk precies die kaas van het seizoen."
"Dit schijnt trouwens te komen door de geologische en de klimatologische diversiteit die Frankrijk te bieden heeft. Bergstreken tegenover rivierlandschappen. Rijk grasland voor de koeien uit de Auvergne, tegenover rotsige arme grondvegetatie in de Cevennes, waar alleen alpine geitjes grazen. Het geeft allemaal andere melk en dus andere kaas. In elk dal wordt iets anders gemaakt."
Radio Mangiare!
Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.