Binnenland
AVROTROS

Geluidsoverlast: 'Mensen die in een luide omgeving wonen, hebben meer kans om vroeg dood te gaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geluidsoverlast: 'Mensen die in een luide omgeving wonen, hebben meer kans om vroeg dood te gaan'

Nieuwe geluidsnormen voor de bouwsector zou de bouw van honderdduizenden woningen in gevaar brengen, zegt de sector zelf in een brandbrief aan het kabinet. Maar die geluidsnormen zijn hard nodig om de overlast voor omwonenden te beperken, zegt het kabinet dan weer.

"Geluidsoverlast kan leiden tot chronische stress en ernstige gezondheidsproblemen", zegt geluidswetenschapper Tjeerd Andringa in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Volgens een recent RIVM-rapport ervaren één miljoen Nederlanders geluidsoverlast door onder meer auto’s, treinen, vliegtuigen en windmolens. Dat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals slaapstoornissen en hartproblemen.

Negatieve emoties

Zodra iemand steeds terugkerend overlast heeft door bepaalde geluiden, is er sprake van geluidsoverlast. Andringa: "Dat betekent dat de aandacht getrokken wordt op het moment dat we niet willen dat onze aandacht getrokken wordt."

Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop jij wilt slapen, maar de buren herrie maken. Je aandacht wordt dan op de herrie in plaats van op het slapen gericht. "Voor geluidsoverlast heb je geluid nodig en iemand die niet wil dat zijn aandacht daar naartoe gaat, maar het gehoor er wel aandacht aan geeft", zegt Andringa.

Geluidsoverlast bepaal je dus niet zelf, maar het gebeurt onbewust. Het kan gebeuren dat je heel gevoelig wordt voor bepaald geluid. "Dat proces van overgevoelig worden, treedt op als je vaak genoeg negatieve emoties hebt bij dat geluid", zegt Andringa. Het kan ook zijn dat jij bepaald geluid als overlast ervaart en dat iemand anders er totaal geen last van heeft.

Meer kans op vroeg overlijden

Geluidsoverlast kan heel vervelend zijn en in sommige gevallen zelfs een leven verwoesten. Andringa: "Als je last hebt van geluidsoverlast, woon je niet meer fijn en dat beïnvloedt je leven."

Het kan leiden tot chronische stress en dat leidt er weer toe dat je lichaam zichzelf niet meer goed kan beschermen. Andringa: "Dan krijg je last van hoge bloeddruk, hartfalen, beroerte, allemaal ziektes die het gevolg zijn van langdurige stress." Slecht slapen komt ook heel veel voor bij problemen door geluidsoverlast.

Geluidsoverlast heeft dus daadwerkelijk effect op onze gezondheid. "Het is zelfs onderzocht en bewezen dat mensen die in een luide omgeving wonen meer kans hebben om vroeg dood te gaan", zegt Andringa.

Waarom heeft geluid zoveel effect op onze gezondheid?

Dat geluid zoveel effect op ons heeft, komt door ons auditieve systeem. Andringa: "Ons auditieve systeem is er om ons te waarschuwen. Zodra het systeem iets aanvinkt als slecht, zorgt dat ervoor dat je altijd alert bent."

Geluid komt van alle kanten. Als er onverwacht geluid is, trekt het de aandacht en richten we ons op wat de aandacht trekt. Andringa: "Dat is heel belangrijk uit veiligheidsperspectief, maar als dat geluid niet onveilig is, dan wordt je aandacht getrokken terwijl dat geen zin heeft en dat vinden we heel hinderlijk."

De enige manier om van geluidsoverlast binnen je eigen omgeving af te komen, is volgens Andringa het geluid met enige welwillendheid accepteren. "Dat is een positieve emotie en zeker niet makkelijk. Des te bozer je bent, des te moeilijker het is om te accepteren."

'Probeer balans te vinden'

Een andere tip van Andringa is proberen een betere relatie te krijgen met degene die het geluid maakt. Heb je buren die veel herrie maken? Andringa: "Ga bij ze langs met een taart en leer je buren kennen. Als je weet dat je buren om 16.00 uur 's graag een dutje doen, dan kun je daar als buren rekening mee houden", zegt Andringa.

"Zorg ervoor dat je goed slaapt door bijvoorbeeld je slaapkamer te isoleren of een andere plek te zoeken in huis om te slapen waar het rustiger is. Zorg ervoor dat je echt goed tot rust komt. Anders kom je in de gevarenzone waardoor op termijn je gezondheid aangetast wordt."

Het is belangrijk dat we balans vinden, want geluidsoverlast komt overal voor. Andringa: "Het is zaak om ervoor te zorgen dat je er zo goed mogelijk mee omgaat. Dat is wat je onder eigen controle hebt."

Kom je er zelf niet uit met het geluidsprobleem? Dan kan de Nederlandse Stichting Geluidshinder je helpen. Zij kunnen je informeren, adviseren en eventueel helpen met het geluid te bestrijden.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie