'Maak psychosociale autopsie standaard na suïcide'
- Nieuws
- 'Maak psychosociale autopsie standaard na suïcide'
In Nederland overleden vorig jaar ruim 1900 mensen door suïcide. Opvallend is dat mannen twee keer zoveel zelfmoord plegen als vrouwen. Ook het aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen neemt toe. Klinisch psycholoog Maryke Geerdink pleit ervoor om psychosociale autopsies uit te voeren, zodat er van risicofactoren geleerd kan worden en eerder hulp geboden kan worden.
Het belang van psychosociale autopsie
Video niet beschikbaar
"Als mensen overlijden als gevolg van een misdrijf of ongeluk dan wordt er uitvoerig onderzoek gedaan om te achterhalen welke factoren een rol hebben gespeeld. Dat is na een suïcide niet", zegt Geerdink in NOS Met het Oog op Morgen. "Wat je eigenlijk wil, is dat er uitgebreid onderzoek wordt gedaan."
Psychosociale autopsie
Volgens Geerdink zouden de naasten geïnterviewd moeten worden over welke factoren hebben gespeeld in het leven van de overleden persoon. "Daarvan kunnen we leren, kunnen we ook risicofactoren identificeren, maar ook zien: wat werkt er wel en waar moeten we nog op insteken, waar zijn interventies nodig?"
Een psychosociale autopsie gebeurt nu alleen maar voor wetenschappelijk onderzoek "Er is eerder onderzoek gedaan toen er een stijging was van het aantal suïcides onder jongeren in 2017. In 2019 is er ook onderzoek geweest en in 2021 is er een onderzoek gedaan bij jongvolwassenen die stierven door suïcide op het spoor. Maar we willen eigenlijk dat dat standaard bij suïcide wordt."
Factoren
Uit de eerdere onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat jonge mannen die om het leven zijn gekomen door suïcide vaak een ontwikkelingsstoornis hadden, zegt Geerdink. "Bij jonge vrouwen hadden veel vaker een hoog streefniveau. Dus perfectionisme speelde een belangrijke rol en maakte ze kwetsbaarder. Op die doelgroepen, op de jongeren die die kenmerken vertonen, moeten we extra alert zijn."
Zo zijn er nog andere kenmerken die opvielen bij een psychosociale autopsie. Als die kenmerken bekend zijn, kan een persoon misschien worden geholpen. "Je zou bijvoorbeeld bij de schuldhulp moeten kijken. Bij mannen die hun baan verliezen, dat je niet alleen meekijkt naar financiële oplossingen, maar kijkt naar de impact naar het verlies van baan en de impact van het verlies van een levenspartner. Al die risicofactoren en dat je daarop extra alert bent. Niet alleen kijken naar hele praktische oplossingen, maar ook hoe je iemand kan opvangen en die verbinding kan blijven maken. Dat ze zich verbonden blijven voelen met hun omgeving en daar steun uit kunnen halen."
OOG psychosociale autopsie
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 0800-0113.