Zwijgen of praten? 'Onschuldige mensen zeggen soms te veel'
- Nieuws
- Zwijgen of praten? 'Onschuldige mensen zeggen soms te veel'
"Ik beroep me op mijn zwijgrecht." Het is een zinnetje dat je vaak hoort in detectiveseries. En in de praktijk gebeurt het ook vaak. "Er wordt heel wat afgezwegen", vertelt strafrechter Jacco Janssen. Maar als je onschuldig bent, waarom zou je dan je mond houden? Nou, soms kan praten je juist in de problemen brengen, vertelt rechtspsycholoog Annelies Vredeveldt bij de speciale uitzending van De Verhoorkamer.
De Verhoorkamer
Spelregels
Een verdachte die blijft zwijgen: "Dat is niet het type verhoor waar je veel voldoening uithaalt als rechercheur", zegt oud-rechercheur Michiel Princen. Maar het zijn nou eenmaal de spelregels, zegt hij. "Iemand heeft dat recht. Daar begin je ook mee: je zegt tegen een verdachte dat hij het recht heeft om vragen niet te beantwoorden."
'Vertel wat je weet'
Strafrechter Jacco Janssen is er niet blij mee dat er zoveel gezwegen wordt. "Het is beter gewoon te vertellen wat je weet. Er wordt heel veel gezwegen en ik hoop wel dat we daar een kentering in krijgen."
Te veel praten
Rechtspsycholoog Annelies Vredeveldt is het daarmee eens. "Als er geen redenen zijn om te zwijgen dan hoef je niet te zwijgen." En uit onderzoek blijkt dan ook dat onschuldigen dat vaak niet doen in een verhoorkamer: ze praten juist, soms zelfs te veel. "Ze zeggen soms hele onhandige dingen die ze in de problemen kunnen brengen", vertelt Vredeveldt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Zwijgen is niet meer zo absoluut
"Het zwijgrecht is niet meer zo absoluut als het vroeger was", zegt strafrechtadvocaat Geertjan van Oosten. Soms schreeuwt een situatie om een uitleg en moet de verdachte zich toch verklaren. Die situatie komt komt volgens Van Oosten steeds vaker voor. "Rechters zijn geneigd te zeggen: als je dit eerder had kunnen verklaren, waarom heb je dat dan niet eerder gedaan?" Op deze manier worden er aan het zwijgen conclusies verbonden.
Podcast De verhoorkamer
Stel je voor: je wordt aangehouden voor een moord die je niet hebt gepleegd. Denk je dat je dan ooit in staat zou zijn om toch schuld te bekennen? Het antwoord is waarschijnlijk nee, maar toch gebeurt het vaker dan wordt gedacht. In De Verhoorkamer zoekt journalist Lot Buis uit of een valse bekentenis vandaag de dag nog steeds voorkomt. Onder welke druk komt een verdachte te staan in de verhoorkamer? Wat gebeurt er met je psyche tijdens een verhoor? En zou dit iedereen kunnen overkomen? De podcastserie is vanaf 25 maart, 17.00 uur, wekelijks te beluisteren via je favoriete podcastapp.
Luister de Verhoorkamer.
De Pompmoord