Binnenland
NOSNTR

Waarom krijgt Erasmusschutter Fouad L. levenslang, en geen tbs?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom krijgt Erasmusschutter Fouad L. levenslang, en geen tbs?

Fouad L. is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn buurmeisje, haar moeder en een docent in het Erasmus MC. Daarmee wijkt de rechter af van de eis van het Openbaar Ministerie, dat 30 jaar cel en tbs met dwangverpleging had gevraagd. De rechter oordeelde dat de daden van L. zo berekenend en doordacht waren, dat alleen een levenslange straf passend is.

Video niet beschikbaar

Volgens de rechter had L. zijn daden goed doordacht en meerdere momenten gehad om ervan af te zien. "De gevolgen voor betrokkenen, nabestaanden en zelfs de stad Rotterdam zijn groot", zei de rechter bij de uitspraak. "U heeft leed veroorzaakt dat velen een leven lang met zich mee zullen dragen."

Wel of geen TBS?

Een belangrijk punt in deze zaak was het wel of niet opleggen van tbs. Volgens de rechter heeft L. weliswaar een stoornis, maar speelde die een ondergeschikte rol bij zijn daden. Bovendien vond de rechter het weinig zinvol om iemand na een celstraf van 30 jaar nog een tbs-behandeling te laten ondergaan.

Dubbel gevoel

Advocaat Job Knoester, voorzitter van de vereniging van tbs-advocaten, heeft een dubbel gevoel bij het vonnis. "Er zitten overwegingen in die ik goed begrijp, maar ik vind het bijzonder dat de rechter afwijkt van het advies van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Zij stellen dat L. ernstige psychische stoornissen had en hem daarom slechts in verminderde mate kan worden aangerekend wat hij heeft gedaan."

Knoester plaatst vraagtekens bij de keuze van de rechter om zelf de mate van ontoerekeningsvatbaarheid te bepalen. "Wat de rechters hier eigenlijk doen, is dat ze hun zwarte toga verruilen voor een witte doktersjas. Dat leggen ze niet goed uit, vind ik. Het feit dat iemand berekenend te werk gaat, kan juist het gevolg zijn van een ernstige stoornis, zoals het Pieter Baan Centrum aangeeft."

Effectiviteit van tbs na lange celstraf

Een ander probleem dat Knoester benoemt, is dat tbs pas na een lange gevangenisstraf moeilijk uitvoerbaar is. "TBS begint bij het delict. Vanuit daar wordt een behandeling opgesteld. Maar hoe ga je dat doen met iemand die pas 30 jaar na het delict begint aan zijn behandeling?” Bovendien leer je volgens Knoester in de gevangenis om niet over je delict te praten, terwijl tbs vereist dat iemand zich volledig openstelt voor behandeling. “Alle deskundigen die ik hierover spreek, zeggen dat het heel moeilijk is om iemand na 30 jaar alsnog effectief te behandelen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie