Rookvrije stations: 'Absurd, mensen roken niet voor de lol'
- Nieuws
- Rookvrije stations: 'Absurd, mensen roken niet voor de lol'
Volgens een enquête stoort een derde van de reizigers zich aan rokende medepassagiers. Daarom wil ProRail stations binnen twee jaar rookvrij maken. Henkri Janssen van FNV Spoor noemt het plan in Spraakmakers 'absurd'. "Mensen zijn verslaafd, zij roken niet voor hun lol."
De vakbond ziet een algeheel rookverbod op stations dan ook niet zitten. "Roken is een verslaving. Er is een systeem waar waarin we mensen verslaafd maken en verslaafd houden. Zolang er geen oplossing bestaat tegen dat systeem wordt er gerookt", aldus Janssen.
Janssen vindt onterecht dat er in andere openbare ruimte zoals op straat wél gerookt mag worden en op stations dan niet. "Je moet er niet één sector uithalen en zeggen: hier mag niet meer gerookt worden." Daarnaast noemt hij overlast verwaarloosbaar. "De meeste mensen klagen niet."
'Replacement smokers'
Longarts Paulien Dekker is wél blij met het voornemen van ProRail. "Mij kan het natuurlijk niet snel genoeg gaan. Al dit soort maatregelen bestaat om ervoor te zorgen dat kinderen niet gaan roken. We zijn echt op weg om het roken te denormaliseren."
Volgens haar is de tabaksindustrie er op uit om vooral jonge mensen verslaafd te maken. 'Replacement rokers' noemt de industrie dit volgens haar. "Al die doden rokers moeten vervangen worden door nieuwe jongen kinderen die gaan roken."
Beetje laat
Marc Willemsen, hoogleraar Tabaksontmoediging aan de Universiteit Maastricht, denkt dat ProRail het tijdsbeeld goed aanvoelt. "Al zijn ze er wel een beetje laat mee. In 2004 waren de stations en het OV al rookvrij gemaakt, toen zijn de rookpalen neergezet als een soort gedoogzones."
Volgens Willemsen zijn we al vijftien jaar verder en nu wordt deze maatregel pas ingevoerd. "Waarschijnlijk denken ze: de overheid gaat toch al die kant uit." In 2022 gaat een pakket nieuwe maatregels in. Zo verdwijnen alle rookruimten uit openbare gebouwen.
Mensen die last hebben van rook eisen een veel te groot deel van de taart op
Niet naar Limburg
Slecht nieuws voor mensen zoals Herman. Voor een verstokte roker als hij wordt reizen met de trein zo moeilijker. "Iemand die rookt zoals ik, kan niet verder dan naar Zwolle met de trein. Dan moet ik eruit om even een sjekkie te roken." Een bezoekje aan familie in Limburg zit er voor hem naar eigen zeggen daarom niet meer in. "Ik moet ook weer terug, hè. Dan ben ik een half uurtje op die verjaardag in Maastricht." Herman: "Mensen die last hebben van rook eisen een veel te groot deel van de taart op."