Binnenland
BNNVARA

Onevenredig groot aantal Caribische Nederlanders is slachtoffer in toeslagenaffaire

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onevenredig groot aantal Caribische Nederlanders is slachtoffer in toeslagenaffaire

Een onevenredig groot aantal slachtoffers van de toeslagenaffaire bestaat uit Caribische Nederlanders, blijkt uit een artikel van het Caribisch Netwerk. "Dat komt door institutioneel racisme", vertelt letselschadejurist Orlando Kadir in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Naar schatting zijn ongeveer 8000 van de 30.000 slachtoffers van de toeslagenaffaire Caribische Nederlanders. Een behoorlijk aantal, waar Kadir, belangenbehartiger van gedupeerde gezinnen, niet van stond te kijken. "Van de meer dan 600 gezinnen die wij vertegenwoordigen hebben zeker 130 een Caribische achtergrond", aldus Kadir.

Volgens Kadir is er te weinig oog geweest voor de Caribische Nederlanders. In de toeslagenaffaire gaat het veelal over gedupeerden met een dubbele nationaliteit. Maar, mensen van de eilanden hebben een Nederlands paspoort en dus geen dubbele nationaliteit. "Je zou denken dat daar meer begrip voor zou zijn of meer steun, maar het is makkelijk wegzetten", zegt Kadir. "Het is fundamentele rot bij ambtenaren die daar al 30 of 40 jaar zitten en precies zo denken."

Fundamenteel rot in ambtenarij

Met fundamenteel rot bedoelt Kadir een bepaalde zienswijze waar wordt uitgegaan van een 'wij' groep en een 'zij' groep. Dat leidt tot etnisch profileren, iets waar de ouders van Kadir al last van hadden toen zij in de jaren '70 vanuit Suriname in Nederland neerstreken. "Bepaalde achternaam en sociaaleconomische status? Mooi, die kunnen we harder of anders aanpakken", legt Kadir uit.

Kadir is nu zelf gedupeerde in de toeslagenaffaire en heeft te maken met "bloedhonden van de fiscus" die opeens bij hem thuiskomen en de inboedel belabelen. "Wij werden overdonderd door dwangbevelen en beslagleggingen. Tot op de dag van vandaag is er geen cent van terugbetaald", aldus Kadir. De belofte van de overheid voor het terugbetalen van de gedupeerden ligt er, maar dat is voor de bühne, zegt Kadir, "om eigen falen te maskeren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Het leed is groot'

"Het leed is groot", zegt Kadir. "De schade die de toeslagenaffaire aanricht is onherstelbaar. Je bent kansloos als burger. Het is voor die klokkenluiders, anders hadden we dit nooit kunnen winnen." En de strijd duurt nog steeds voort.

Sommige Caribische gedupeerden gaan terug naar de eilanden. Kadir: "Ik begrijp het wel, daar hebben ze familie. Ze gaan met gebogen hoofd terug naar de eilanden, met heel veel tegenzin omdat hen hier heel veel onrecht wordt aangedaan." Toch raadt Kadir de gedupeerden aan om in Nederland te blijven: "Dan komen ze terug en dan is de ellende vaak nog groter dan hoe ze het hebben achtergelaten want ze staan op allerlei lijsten als fraudeur."

Angst voor verwijten

Het is een taboe om in de Caribisch Nederlandse gemeenschap over dit soort zaken te praten, zegt Neumine Marshall. Zij is ook een gedupeerde in de toeslagenaffaire. Hoewel voor de jongere generaties geldt dat ze opener over dergelijke onderwerpen praten, dacht steeds Marshall, 'ik moet sterk zijn en ik moet dit zelf oplossen'.

Maar op een gegeven moment kon dat niet meer. "In mijn omgeving kent iedereen mij ook als die sterke, zwarte vrouw en ik wilde geen zwakte tonen", vertelt Marshall. "Ik heb altijd geleerd dat je de zaken binnen de vier muren van je woning moet houden. De goede en de slechte dingen. En ik had ook geen zin in de verwijten. Dat is ook een angst, dat mensen je vragen wat je dan niet goed hebt gedaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Het gevoel gaat niet meer weg'

De zoon van Marshall moest op 14-jarige leeftijd een bijbaan zoeken om haar te ondersteunen. "De pijn die ik heb gevoeld als moeder. Dat mijn zoon eerder dan dat ik had gewild een bijbaantje moest gaan zoeken, het feit dat je kind je helpt om boodschappen te halen, dat is zo vernederend", vertelt zij. Die schade is niet meer recht te trekken, "dat gevoel gaat niet meer weg", aldus Marshall.

Daarnaast heeft vechten tegen de Belastingdienst geen zin, vertelt Marshall. Na eerst alleen digitaal ondertekende brieven te hebben gekregen, kwam ze uiteindelijk met haar zaak bij de rechtbank terecht. "De andere partij was er niet eens, die kwam niet opdagen. Dan sta je daar je verhaal te doen, maar niemand die je begrijpt of een beetje medeleven toont. Je voelt je echt hopeloos."

toeslagenn

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie