Binnenland
KRO-NCRV

7 vragen en antwoorden over vaccineren, QR-codes en groepsimmuniteit

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 7 vragen en antwoorden over vaccineren, QR-codes en groepsimmuniteit

Met alle nieuwe ontwikkelingen rondom het coronavirus en de vaccinatiestrategie wordt het er niet duidelijker op. Bij Spraakmakers stellen luisteraars vragen die de GGD en Marc Bonten beantwoorden.

Video niet beschikbaar

1. Moet je na twee keer AstraZeneca nog een Pfizer-prik halen?

“Nee. Met twee AstraZeneca-vaccins ben je klaar en volledig gevaccineerd. Het is niet nodig en ook niet de bedoeling”, vertelt Putri Hintaran, arts-infectieziektebestrijding bij GGD Utrecht. “Die mogelijkheid die er is om na AstraZeneca is bedoeld voor mensen die één vaccin gehad hebben en geen tweede keer AstraZeneca willen halen maar wel Pfizer.”

2. Hoe zit dat bij het Janssen-vaccin, biedt die ene prik genoeg bescherming?

“Vooralsnog is van een tweede of extra prik ook bij Janssen geen sprake. Één prik van Janssen biedt voldoende bescherming. De nieuwe inzichten die daarover komen, worden door het OMT en Gezondheidsraad afgewogen”, vertelt Hintaran.

3. Is het ene vaccin beter dan het andere?

“Dat is nog niet goed aan te geven”, vertelt OMT-lid en arts-microbioloog Marc Bonten. “We hebben geen slechte vaccins, ze zijn allemaal goed. Er zitten wel verschillen in, maar die zijn niet te kwantificeren omdat ze nog niet vergeleken zijn in goede studie.”

“We kijken voor de verschillen tussen vaccins nu naar aangemaakte antistoffen en daar komen verschillen uit, maar dat betekent niet dat het minder beschermd. Het zou best mogelijk zijn dat ze het allemaal even goed beschermen tegen ernstige ziekte.”

4. Kan iemand na een vaccinatie nog op de IC belanden?

“Die kans is bij ieder vaccin 90 procent kleiner geworden. 100 procent bescherming biedt geen een vaccin”, vertelt Bonten.

5. Wat als je in het buitenland gevaccineerd bent?

“Een veelgehoorde vraag”, vertelt Hintaran van GGD Utrecht. In het huidige systeem kan de GGD enkel vaccinaties registreren die zij zelf zetten. “Zodat we het batchnummer kunnen registreren en zeker weten dat het juiste vaccin in de juiste arm gaat.”

Mensen die zich in het buitenland konden laten vaccineren, hebben hierdoor vaak geen QR-code in de CoronaCheck-app om aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn. “Helaas is daar nog geen oplossing voor. Er is een ander systeem voor nodig. We kijken daarvoor naar het Ministerie, die app is ook van hen en zij hebben nog geen partij hiervoor aangewezen.” Wel moet een vaccinatiebewijs op papier ook voldoende zijn om aan te tonen dat iemand volledig gevaccineerd is.

Volgens Bonten gaat het om ‘uitzonderingsgevallen’ waar nog een oplossing voor gevonden moet worden.

6. Wat als je hersteld bent van corona en één vaccinatie gehad hebt?

“We beschouwen die mensen als volledig gevaccineerd”, vertelt Hintaran. “Ook zit er geen termijn meer aan hoe lang de besmetting geleden mag zijn. Als dat een halfjaar geleden is, is dat geen probleem.”

Toch hebben ook mensen hier problemen met de CoronaCheck-app, laten luisteraars van Spraakmakers weten. Volgens Hintaran kan dat komen doordat huisartsen mogelijk anders registreren. “Wij kunnen het vaccin niet registreren omdat de prik niet bij GGD gezet is.” Ook voor dit probleem ligt de bal bij het ministerie, zegt de arts-infectieziektebestrijding.

7. Hoe zit het met de groepsimmuniteit?

Gaan we door het hoge aantal besmettingen in combinatie met de vaccinaties nu wel groepsimmuniteit krijgen, vraagt een luisteraar. “Moeilijk ja op zeggen, maar het klopt wel want het is biologie. Het is geen beleid, maar wel wat er gebeurt en het helpt.”

“Mensen die niet voor een vaccinatie kiezen hebben grote kans om binnen 1, 2, 3 jaar corona te krijgen en die zijn dan alsnog beschermd. Alles wijst erop dat groepsimmuniteit ons wel gaat helpen.”

Liever luisteren?

Video niet beschikbaar

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie