Botsen 'Turkijedeals' met Noord-Afrikaanse landen met de mensenrechten?
- Nieuws
- Botsen 'Turkijedeals' met Noord-Afrikaanse landen met de mensenrechten?
De Europese Unie wil vluchtelingen voortaan aan 'de randen van de EU' opvangen om daar 'echte' vluchtelingen van economische vluchtelingen te kunnen scheiden. Donderdag start in Brussel de EU-top over onder meer het migratievraagstuk. 'Turkije-achtige' deals moeten Noord-Afrikaanse landen verleiden mee te werken. Geen goed idee, volgens Antoine Buyse, hoogleraar Rechten van de Mens aan de Universiteit Utrecht.
Video niet beschikbaar
Buyse is nooit enthousiast over de Turkijedeal geweest. Die werd in 2015 gesloten en houdt in dat Turkije mensen opvangt die in Europa geen asiel kunnen krijgen, in ruil voor vluchtelingen die wel in de EU terecht kunnen.
2,5 jaar later zijn slechts een paar honderd mensen naar Turkije teruggestuurd. "Dat komt nauwelijks op gang, mede doordat migranten in beroep gaan tegen hun uitzetting, wat kan dankzij bestaande mensenrechtenverdragen", legt de hoogleraar uit in Met het Oog op Morgen. Hij vindt de deal dan ook niet houdbaar, met het oog op de mensenrechten.
Handen in onschuld
"Europese leiders hebben er baat bij om de Turkijedeal als succes te presenteren, want zij willen soortgelijke deals met landen als Tunesië en Egypte sluiten", aldus Buyse.
Het is geen manier om je handen in schuld te wassen, volgens hem. "Als je betrokken bent bij de opvangkampen aldaar, naast financieel ook organisatorisch, dan ben je juridisch medeverantwoordelijk voor misstanden die daar plaatsvinden." Gisteren kwam zo'n misstand nog naar buiten: in Algerije blijken meer dan 13.000 migranten, waaronder zwangere vrouwen en kinderen, uitgezet in de Sahara.
De Europese top begint donderdag en duurt twee dagen. Naast migratie staan ook de brexit, de nieuwe begroting, hervorming van de Eurozone en uitbreiding van de Unie op het programma.