Gevolgen van doxing: dienstwapen en portofoon op het nachtkastje
- Nieuws
- Gevolgen van doxing: dienstwapen en portofoon op het nachtkastje
Bedreiging via sociale media tegen politiemedewerkers is verdubbeld. Agenten worden thuis opgezocht en sommige agenten krijgen zelfs toestemming om hun dienstwapen mee naar huis te nemen vanwege de ernstige bedreiging, vertelt Jan Struijs van de Politiebond bij Spraakmakers.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Online agressie en intimidatie tegen politiemensen is in een jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van GTPA (Geweld Tegen Politie Ambtenaren) over 2020. "Behalve de politie hebben ook opiniemakers, journalisten en politici in toenemende mate te maken met online intimidatie en bedreiging", schrijft de politie. Die stijgende trend lijkt ook in de eerste drie maanden van 2021 door te zetten.
'Doxing moet strafbaar worden'
Omdat ook steeds vaker privégegevens gedeeld worden, wil de politie dat doxing strafbaar wordt. Verschillende agenten maakten al mee dat mensen voor hun voordeur opdoken en de "impact is enorm groot", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond.
"Foto's van onze mensen gaan rond in geradicaliseerde kringen, in groepen die eerder geweld hebben gebruikt", vertelt Struijs. "De impact op een gezin is zo groot: ze hangen camera's voor de deur, staan op scherp als ze een boodschap gaan doen en hebben - met goedkeuring - soms zelfs een dienstwapen en portofoon op het nachtkastje."
Dienstwapen mee
Normaliter blijft het dienstwapen in de kluis op het bureau, maar volgens Struijs wordt steeds vaker toestemming gegeven om dat toch mee naar huis te nemen als iemand ernstig bedreigd wordt. Zo kent hij een vrouwelijke rechercheur die alleen woont. "Daar zit je dan met je kat op de bank en een vuurwapen op je nachtkastje."
Rechter Willem Korthals Altes benadrukt dat bedreiging al strafbaar is. "Het is vooral een kwestie van hoe vervolg je en hoe kom je achter gegevens. Wel kunnen strafverhogende elementen meegenomen worden." Volgens de rechter kost het opsporen veel werk en zouden daar "mensen voor vrijgemaakt moeten worden".
Bewijzen blijkt complex
Jan Struijs van de Politiebond ziet zaken nu vaak stranden omdat "het bewijzen complex blijkt". "Deze mensen krijgen uitstekend juridisch advies. Ze zeggen dan dat ze een bosje bloemen of taart wilden sturen naar de agent." Om die reden wil de politie dat iemands identiteit bekendmaken al strafbaar wordt.
Struijs voegt daar nog aan toe dat dit geen "toetsenbordterroristen" zijn "die de hele dag Jan en alleman online aanvallen". "Dit gaat meer gecoördineerd. Dat is echt iets anders."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.