Binnenland
KRO-NCRV

Meer geweld in Nederland? Of zijn we niets meer gewend?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer geweld in Nederland? Of zijn we niets meer gewend?

'Onze samenleving verhardt' luidt de eerste zin van het manifest tegen agressie en geweld van verschillende politieke partijen en maatschappelijke organisaties. Maar is dat wel zo? Volgens Marieke Liem, hoogleraar Geweld en Interventie aan de Universiteit Leiden, lijken we vooral minder gewend te zijn aan geweld. Ze vertelde erover bij Spraakmakers.

Stand.nl: We hebben een serieus agressieprobleem in dit land

Video niet beschikbaar

Harde data

"Laat me vooropstellen dat elke daad van agressie, fysiek of verbaal, er één te veel is", zegt Liem. Maar als we het hebben over de harde data, dan is volgens Liem juist te zien dat agressie afneemt in de afgelopen decennia. Het gaat hier dan over zwaar geweld: dodelijk of bijna dodelijk geweld, zoals zware mishandeling. "En dat zien we niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen om ons heen."

En dit is een paradox, schets de hoogleraar. "Het risico om slachtoffer te worden van geweld wordt steeds lager, maar we voelen ons steeds onveiliger." Vanuit theoretisch perspectief zegt: "Hoe minder hard geweld er is in de samenleving, hoe lager het risico is dat mensen daadwerkelijk slachtoffer worden van geweld, hoe lager onze tolerantie voor geweld is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Dit hadden we 20 jaar geleden niet'

De lagere tolerantie is volgens Liem ook terug te zien in de opkomst van microagressie, het niet meer tolereren van een foute grap of straatintimidatie. "Dat hadden we twintig jaar geleden niet. Daar was geen aandacht voor, we hadden wel wat anders aan ons hoofd." Volgens Liem waren we toen gewend aan veel zwaarder geweld.

Dit is volgens Liem ook in andere landen te zien. "Kijk bijvoorbeeld naar situaties als El Salvador, waar enorm veel hard geweld is. Daar zijn geen discussies over het zachte geweld."

Nieuwe norm

Hierbij wil Liem wel aangeven dat ze zacht geweld niet teniet wil doen. "Ik wil het op geen enkele manier downplayen, maar eigenlijk is wat we nu zien een nieuwe normstelling van de maatschappij. Om opnieuw die normen aan te geven van wat we normaal en niet normaal vinden." Het manifest is volgens haar een markering hiervan.

Rol van media

Ook media hebben hier volgens Liem een rol in. Hoe minder hard geweld er is, hoe meer aandacht er namelijk gaat naar dat geweld. "Dus wanneer er dan een moordzaak is of een andere daad van agressie, wordt het ook breed uitgemeten. Dan is het niet alleen te lezen op NU.nl of sociale media, maar zit 's avonds ook nog eens in talkshows."

In de Spraakmakers Community zitten veel mensen die werkzaam zijn binnen de ggz. We hebben ook aan hen gevraagd wat zij zien als mogelijke concrete oplossingen. Wil jij in de toekomst ook je kennis en expertise delen met de redactie? Word dan lid van onze community.

Ster advertentie
Ster advertentie