Binnenland
MAX

Zwemmen tijdens hittegolf? Zo herken je blauwalg in het water

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwemmen tijdens hittegolf? Zo herken je blauwalg in het water

Er komen een paar hete dagen aan, ideaal om lekker te zwemmen. Maar let goed op waar je het water in springt. Want er kan zomaar blauwalg in zitten. In Villa VdB legt onderzoeker waterkwaliteitsbeheer Miquel Lurling de gevaren ervan uit en geeft hij zijn tips hoe je blauwalg kan herkennen.

Alles wat je moet weten over blauwalg

Video niet beschikbaar

Ga vooral zwemmen op een officiële zwemlocatie, niet zomaar in het riviertje om de hoek. Grote kans namelijk dat die niet wordt gecontroleerd op bijvoorbeeld blauwalg. Dat is Lurlings belangrijkste tip; “Dan weet je niet wat er allemaal in zit of in drijft. Bovendien zijn er nog genoeg officiële locaties waar nog geen waarschuwing geldt”, zegt hij in Villa VdB. Tot nu toe gelden er volgens Lurling op 77 locaties een blauwalgwaarschuwing, maar op 648 andere locaties niet.

Leverschade

Zwemmen in water met daarin blauwalg is niet goed voor je. Je kan er onder andere maagdarmklachten, huiduitslag, ontstoken slijmvliezen en ontstoken ogen van krijgen. Maar dat is niet het enige, legt Lurling uit: “De meest veelvoorkomende blauwalg gifstoffen die we in Nederland aantreffen kunnen leverschade veroorzaken, afhankelijk van hoeveel je binnen krijgt.” En het lastig is dan ook nog dat er met het blote oog niet te zeggen is welke soort giftig is en welke niet.

Herkennen

Hoe kan je dan zien of er blauwalg in het water zit? “Als er een groenachtige of verfachtige laag op het water drijft, soms ook met lichtblauwe vlekken, dan zou ik er niet in gaan. Dan is de kans groot dat het om blauwalg gaat”, waarschuwt Lurling. En er zijn meer tekenen waar je op kan letten, zoals dode vissen of dode watervogels die in het water drijven. Ga dan niet zwemmen, is het advies.

Voedingsstoffen

Toch is blauwalg niet standaard gelinkt aan het mooie weer. Het gaat volgens Lurling om verschillende factoren, zoals de voedingsstoffen in het water: “Als je alleen een bak water zonder voedingsstoffen verwarmt tot 35 graden, dan ontstaat er geen blauwalg. Maar als er veel fosfaten en veel stikstof in het water zitten, kunnen de blauwalgen daarvan snoepen en zullen ze snel vermenigvuldigen. Dan krijg je massale groei.”

Zeker weten dat je zwemt in schoon water, zonder blauwalg? Kijk even op zwemwater.nl, is Lurlings advies: “Daar wordt bijgehouden welk officiële zwemwater veilig is.”

foto: ANP

Andere watertips;

  • Als je ratten ziet zwemmen (of je weet dat ze er vaak zwemmen), ga dan het water niet in. Dit in verband met de ziekte van Weil.
  • Als je tot je middel in het water staat en je tenen niet ziet, dan is het water troebel. Je kan dan niet zien welke obstakels er in het water liggen. Ga ook dan liever ergens anders zwemmen, adviseert Lurling.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie