Binnenland
NOS

Geschiedenis moet internationaler, bijvoorbeeld over Atatürk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geschiedenis moet internationaler, bijvoorbeeld over Atatürk

In de geschiedenisles moet meer aandacht komen voor internationale geschiedenis, zodat Nederlandse ontwikkelingen in een breder perspectief staan en ook leerlingen met een migrantenachtergrond zich kunnen vinden in het onderwijs. Daarvoor pleit de vakvereniging van geschiedenisleraren (VGN Kleio).

"Bijna een op de vijf leerlingen in het voortgezet onderwijs is van niet-westerse afkomst", zegt VGN Kleio-voorzitter Ton van der Schans. Volgens hem kijken leerlingen vanuit hun eigen achtergrond naar de geschiedenis. Daarom is het belangrijk niet alleen vanuit Nederlands perspectief te onderwijzen.

In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen noemt geschiedenisdocent van het jaar, Jikkemien Kuypers, het voorstel van de vakvereniging een 'goed idee', maar moeilijk uitvoerbaar. "Als ik veel tijd had, zou ik het leuk vinden. Om twee perspectieven naast elkaar te zetten, heb je tijd nodig". Volgens Kuypers is het curriculum nu puur gefocust op de westerse wereld. "Het zou het wereldbeeld van leerlingen verbeteren als ze meerdere perspectieven meekrijgen."

Geschiedenis moet internationaler, bijvoorbeeld ook over Atatürk

Aandacht

In haar lessen probeert de docent vragen van kinderen over hun eigen afkomst en geschiedenis zo goed mogelijk te beantwoorden, maar om er met de hele klas over te praten, is niet mogelijk. In Nederland geldt de afspraak dat er bepaalde onderwerpen moeten worden behandeld en getoetst. "Uiteindelijk gelden de cijfers die de kinderen daarvoor krijgen."

Kuyper geeft wel anders les dan veel van haar collega's. Ze gebruikt voorbeelden uit het heden om daarmee een gebeurtenis uit het verleden uit te leggen. Ook maakt ze afspraken met de VMBO-leerlingen over hoe om te gaan met zware onderwerpen zoals het slavernijverleden en de holocaust.

De docent van het jaar 2018 denkt dat een nieuwe aanpak van het geschiedenisonderwijs veel beter past bij de huidige samenstelling van de maatschappij. "Wij geven ze een wereldbeeld, maar wij zijn niet meer alleen Nederlanders. Wij zijn met z'n allen."

Ster advertentie
Ster advertentie