Begeleidingsgesprek apotheek: 'Wel betalen, maar geen gesprek'
- Nieuws
- Begeleidingsgesprek apotheek: 'Wel betalen, maar geen gesprek'
Wanneer je een medicijn bij de apotheek haalt, betaal je standaard zo'n zes euro voor de werkzaamheden van de apotheker. Is het de eerste keer dat je deze medicatie krijgt of is het langer dan een jaar geleden dat je deze medicatie hebt gehaald? Dan betaal je daar nog eens extra voor. Maar waarom? Dat vertelt Dianda Veldman, Directeur Patiëntenfederatie Nederland in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
De apotheker moet dan een begeleidingsgesprek met je voeren met uitleg over het medicijn en waar je mogelijk op moet letten. Maar in 45 procent van de gevallen vindt het gesprek helemaal niet plaats en toch staat dat bedrag wel op de rekening. Dat blijkt een enquête van Radar onder ruim 31.000 pollrespondenten.
Honderd euro aan apothekerskosten
Een van die klanten is Marijke Nieuwstraten. Vanwege diabetes, cholesterol en een breuk in het middenrif is zij chronisch patiënt en komt ze regelmatig bij de apotheek. "Bij iedere verstrekking van mijn medicijnen, drie stuks per drie maanden, wordt er per medicijn 6,66 euro aan apothekerskosten gerekend."
Als de apotheek een medicijn op recept meegeeft, mag de apotheek namelijk kosten voor de zorgverlening in rekening brengen. Die kosten worden ook wel 'terhandstelling' genoemd. Dat betekent dat Nieuwstraten drie keer per jaar 22 euro aan terhandstelling betaalt. En dat terwijl haar medicijnen per kwartaal slechts 8,73 euro kosten.
Medicijn zelf is veel goedkoper
Dat is nog niet alles. Want wanneer haar medicatie wijzigt, moet zij nog eens 13,33 euro betalen voor 'terhandstelling met begeleidingsgesprek'. Wanneer medicatie voor jou nieuw is of wanneer de laatste uitgifte langer dan een jaar geleden is, hoort de apotheker jou extra voorlichting te geven.
Denk hierbij aan uitleg over het gebruik en de werking van het medicijn en de mogelijke bijwerkingen. Maar uit de enquête van Radar onder ruim 31.000 pollrespondenten, blijkt dat dit gesprek in 45 procent van de gevallen helemaal niet plaatsvindt.
Dat was ook het geval bij Nieuwstraten: "Ik betaalde 13,33 euro voor een begeleidingsgesprek voor een medicijn van 4,95 euro en het gesprek heeft niet eens plaatsgevonden."
'Geen gesprek? Dan ook geen kosten'
Dianda Veldman, Directeur Patiëntenfederatie Nederland, hoort deze klacht veel vaker. "Patiënten zien vaak op de nota dat de kosten voor de medicijnen zelf veel lager zijn dan de kosten die zij betalen voor de apotheker."
De kosten die je altijd bij een apotheker betaalt, is de terhandstelling van ongeveer 6,66. Dat is voor het controleren van het etiket, de bijsluiter erbij doen en de administratie in het dossier.
Bij een nieuw medicijn of een medicijn dat dus na een jaar opnieuw wordt uitgegeven, mag de apotheker nog eens 6,50 euro extra vragen voor een begeleidingsgesprek. Maar dan moet dat begeleidingsgesprek wel daadwerkelijk plaatsvinden. Gebeurt dat niet? "Dan mogen ze dat ook niet in rekening brengen", zegt Veldman.
Kaart het aan
Het begeleidingsgesprek is er om ervoor te zorgen dat de patiënt weet wat hij slikt, hoe hij er mee om moet gaan, wat de dosering is, wanneer hij het in moet nemen en wat de bijwerkingen zijn.
Heeft dat gesprek niet plaatsgevonden, maar staat het wel op de rekening? Dan is het advies van Veldman om dit te bespreken met de apotheker. "Geef aan dat er geen begeleidingsgesprek heeft plaatsgevonden en laat het van de rekening afhalen."
Lukt dan niet? Kaart het dan bij je zorgverzekeraar aan, want apothekers mogen geen kosten berekenen voor een afspraak die zij niet nakomen. Wees daar dus zelf ook alert op en controleer altijd goed de rekening.
In de uitzending van Radar
Vanavond in de tv-uitzending van Radar gaat Antoinette Hertsenberg hierover in gesprek met de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers. Kijk naar de uitzending om 20.30 uur op NPO 1.
Reageren?
Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.