Daklozenopvanglocaties pleiten voor spreidingswet voor daklozen
- Nieuws
- Daklozenopvanglocaties pleiten voor spreidingswet voor daklozen
De instroom bij daklozen-opvanglocaties in Noord-Nederland blijft oplopen. Maar omdat er geen plaats meer is, moeten locaties, zoals de nachtopvang van Wender in Leeuwarden, steeds vaker "nee" verkopen. De opvanglocaties luiden de noodklok en pleiten voor een spreidingswet voor daklozen. "Het is een landelijk maatschappelijk probleem", zegt de directeur van Wender, Jasmijn Wieringa, in 5 Dagen.
5 Dagen... over dakloosheid in Friesland
De veertig bedden in de nachtopvang van Wender in Leeuwarden zijn de laatste weken bijna dagelijks vol. "Dat is niet altijd zo geweest", vertelt Jasmijn Wieringa. "We zien de laatste weken hetzelfde als wat we normaal pas in de winter zien."
Dakloos door een scheiding
Ze ziet vooral een toename van mensen die om extrinsieke redenen dakloos raken. "Dat betekent dat ze eigenlijk vastlopen in het systeem. Ze zijn door bijvoorbeeld een scheiding het dak boven hun hoofd kwijtgeraakt. En vervolgens vinden ze geen huis, vanwege het enorme tekort aan woningen en kloppen bij ons aan. Dat zien we echt toenemen, en ook best wel snel." De toenemende wachttijd helpt daarbij niet, net zomin als het feit dat daklozen niet in aanmerking komen voor een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning.
Een stille ramp
"Deze doelgroep wordt nergens meegenomen", zegt Ilkin Guliyev, interventiemedewerker bij Wender. "Je ziet ze nergens terug in de cijfers. Er wordt niet over gesproken, niet op de tv of op de radio." Hij beaamt dan ook dat het hier om een stille ramp gaat. "Waar ik bang voor ben is dat de papieren werkelijkheid, die prachtig opgeschreven staat in het Nationaal Actieplan Dakloosheid, echt een papieren werkelijkheid vormt, terwijl wij hier vanuit de opvangorganisaties de echte wereld zien", voegt Wieringa toe. Ze luidt dan ook de noodklok.
"We zien dat het aantal aanmeldingen zo hard stijgt dat we de mensen die eigenlijk een plek nodig hebben niet kunnen bedienen. Het is best wel schrijnend, want je wil niet dat iemand op straat moet slapen", zegt Wieringa. Het Nationaal Actieplan Dakloosheid stelt als doel om dakloosheid in 2030 te beëindigen. "Ik denk dat er meer nodig is om dat voor elkaar te krijgen."
Spreidingswet voor daklozen
"We willen graag in gesprek met landelijke politici", zegt Guliyev. "De Tweede Kamer behandelt de spreidingswet voor asielzoekers, omdat er in Ter Apel asielzoekers op straat sliepen. Er slapen ook heel veel daklozen op straat, omdat we gewoon een tekort hebben aan opvangplekken. Ik pleit voor een spreidingswet voor daklozen, om ervoor te zorgen dat er nul daklozen op straat slapen."
Ook moeten er volgens Guliyev en Wieringa meer betaalbare woningen komen voor daklozen. "Anders zal het probleem alleen maar groter worden. Je zal steeds meer economische daklozen in Nederland krijgen", vertelt Guliyev.
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.