Binnenland
NOS

Spoedeisende hulpartsen en- verpleegkundigen maken zich zorgen over toenemende agressie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spoedeisende hulpartsen en- verpleegkundigen maken zich zorgen over toenemende agressie

Normaal gesproken is er rond de jaarwisseling sowieso al meer geweld door overmatig drank en- drugsgebruik, maar na twee jaar aan coronamaatregelen is er volgens de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, de NVSHA, sprake van nog meer fysieke en verbale agressie dan gebruikelijk. Ze zetten zich daarom schrap voor een roerige jaarwisseling.

Spoedeisende hulpartsen en- verpleegkundigen maken zich zorgen over toenemende agressie

Video niet beschikbaar

“We zien de laatste aantal jaren toenemende agressie, maar zeker in de laatste paar maanden hebben we het idee dat er wat aan het veranderen is ”, vertelt voorzitter van de NVSHA David Baden in het NOS Radio 1 Journaal. Zeker vandaag wordt het spannend op de SEH. “Dan zijn de lontjes sowieso korter.”

Agressie

Sinds het begin van de coronacrisis zien spoedeisende hulpartsen en- verpleegkundigen steeds meer agressie op de werkvloer. “Er was een collega die een infuus wilde prikken bij iemand die beneveld was. Zij kreeg toen zomaar een klap in het gezicht. Een vuistslag.” De situaties die het zorgpersoneel meemaakt, raakt ze ook diep. “Je wilt iemand helpen en dan word je fysiek aangevallen. Dat is onbegrijpelijk.”

Ondersteunen

Het beste wat Baden nu kan doen voor de slachtoffers van dit soort geweld, is het aanbieden van steun. Ze doen ook aangifte van de voorvallen en nemen ziekenhuis steeds meer veiligheidsmaatregelen. “Denk aan veiligheidsglas. Kamers veilig maken door te kijken of er niet zomaar iets naar je gegooid kan worden. We zetten meer beveiliging in”, legt hij uit.

Baden wil eigenlijk niet dat het nodig is om dit soort maatregelen te nemen. “Je wil een prettige sfeer creëren voor mensen om zorg te ontvangen. Een helende omgeving is belangrijk. Het vastbouten van de stoelen is dan niet een goed begin.”

Reden

De voorzitter van NVSHA denkt dat de toename deels ligt aan de manier waarop er wordt gekeken naar de zorg. Ook verdenkt hij dat corona een groot deel te maken heeft met de agressie. “Het maakt iets kwetsbaars los. Je kan zomaar van de een op het andere moment ziek worden en er zelfs aan overlijden. Misschien uit het zich extra op het moment dat je dan op een SEH komt te liggen.”

Helemaal zeker weet hij het niet. Baden vindt het vooral moeilijk dat de agressie een vast onderdeel lijkt te worden van het werk. “Daar zit je niet in de zorg voor.”

RJN SEH

Ster advertentie
Ster advertentie