Heeft de anti-drugseenheid van Grapperhaus zijn vruchten afgeworpen?
- Nieuws
- Heeft de anti-drugseenheid van Grapperhaus zijn vruchten afgeworpen?
Inmiddels is het een jaar geleden dat advocaat Derk Wiersum werd neergeschoten. Een paar dagen na de moord kondigde minister Grapperhaus een speciale anti-drugseenheid aan, in een poging om zware criminaliteit in Nederland hard aan te pakken. Volgens Jan Meeus, misdaadjournalist bij NRC, focust de eenheid zich teveel op zichtbare criminaliteit.
Meeus kan de dag dat Wiersum vermoord werd nog goed herinneren. "Ik hoorde het heel vroeg. De eerste reactie is eigenlijk; Nee? Daarna schiet je eigenlijk in de werk-modus en ga je gewoon aan de slag", vertelt Meeus in Met Het Oog Op Morgen.
Video niet beschikbaar
"Het kwartje viel eigenlijk pas op zaterdagmiddag nadat ik na nog een radio-uitzending en een televisie-uitzending en heel wat stukken op de bank ging zitten. Ik pakte een katern van de krant waar de rouwadvertenties in stonden, toen hield ik het eerlijk gezegd even niet meer droog."
Volgens Meeus raakte de moord de vezels van de rechtsstaat. Dat schokte ook de politiek. Een aantal dagen erna kondigde minister Grapperhaus aan een speciale anti-drugseenheid op te richten. Om op die manier zware criminaliteit aan te pakken. Volgens Meeus was het eerste reflex van Grapperhaus om daadkracht te vertonen.
Opsporing heeft niks aan extra geld
"Iedereen binnen de opsporingssector zei eigenlijk dat je daar niks aan hebt. Als je dat optuigt, haal je mensen bij een andere eenheid met hetzelfde werk weg. Die gaan vervolgens deze taak vervullen. Die unit is er echter niet gekomen, wel is er structureel geld bij gekomen in de miljoenennota."
Dat komt neer op zo’n 150 miljoen euro om meer informatie op nationaal en internationaal niveau binnen te halen. Dat geld gaat volgens Meeus daarnaast ook naar cybercriminaliteit en het ondermijnen van de criminaliteit. Dat werkt, uiteindelijk kunnen met structureel meer geld ook meer criminelen worden opgepakt. "Dat betekent dat je mensen kan opleiden, dat je een plan kunt maken en dat je daar vervolgens wat mee kan doen. De achtergrond is echter, er gaat zo veel geld om in drugshandel, dat is niet meer te bestrijden."
Dweilen met de kraan open
Het is volgens Meeus namelijk dweilen met de kraan open. Er is volgens hem uiteindelijk met het extra geld en het debat dat is aangegaan geen enkele stap gezet om verder te komen. Het probleem is volgens hem namelijk niet op te lossen met enkel opsporing. "Uiteindelijk is er een goed geïnformeerd politiek debat nodig om het probleem aan te pakken. Daar zijn geen makkelijke antwoorden in te vinden. Wat je ziet is dat dát niet gebeurt."
Het geld wordt echter ook gebruikt voor internationale samenwerking, iets dat veel potentie heeft. Maar men wil graag te snel resultaten zien. "Het is uiteindelijk werk voor de lange adem, je moet heel veel tijd investeren om daar resultaten uit te halen. Je moet namelijk netwerken in kaart gaan brengen. Het is de hoop dat men het met het beschikbare geld nu wel gaat doen."
Jan Meeus OOG
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.