Binnenland
BNNVARA

Hoe zorg je voor een goede nachtrust tijdens tropische hitte? Een somnoloog geeft tips

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zorg je voor een goede nachtrust tijdens tropische hitte? Een somnoloog geeft tips

Het kwik loopt flink op in het land. En tropische dagen betekenen vaak ook plakkerige nachten. Hoe houd je het hoofd koel en zorg je ervoor dat je toch lekker slaapt? In De Nieuws BV geeft neuro- en somnoloog Monique Vlak van het Haaglanden Medisch Centrum tips voor een goede nachtrust.

Video niet beschikbaar

Het is belangrijk om af te koelen om in slaap te kunnen vallen, dat is de reden waarom we slecht slapen in de warmte legt Vlak uit. Een van de belangrijkste dingen die je kan doen is zorgen voor een goed geventileerde ruimte. "Door de wind of flow wordt het mogelijk om de warme lucht van het lichaam af te voeren", aldus Vlak

Niet naakt slapen en een warme douche

Een populaire tactiek, maar geen aanrader is volgens Vlak naakt slapen. "Je lichaam moet vocht en warmte afgeven. En als er een vochtlaagje tussen de warme lucht en je lijf zit, wordt er minder goed warmte afgegeven." Vlak raadt aan om toch een katoenen hemd aan te trekken of een laken over je heen te slaan. "Dan slaap je toch beter."

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, ook warm douchen helpt om beter te slapen als het heet is. De somnoloog legt uit dat door warm te douchen de haarvaten geopend worden. Hierdoor krijgt het lichaam een signaal dat het moet afkoelen. Door de geopende haarvaten wordt het voor het lichaam ook makkelijker om warmte af te geven. Een koude douche nemen werkt dan weer averechts. "Een koude douche houdt de haarvaten dicht en zo blijft je kerntemperatuur hoog", aldus Vlak.

Mythes

Koud douchen werkt dus niet omdat de kerntemperatuur van het lichaam hoog blijft. Hetzelfde geldt voor lakens in de vriezer stoppen en slapen met een koude kruik. "Je kan beter koud water drinken, dat verlaagt dan weer wel de kerntemperatuur van het lichaam", zegt Vlak.

De mythe dat het gebruik van een ventilator zorgt voor keel- en hoofdpijn ontkracht de somnoloog ook. "Dat is allemaal niet aangetoond. Verkoudheid is een virus en krijg je niet van een ventilator", aldus Vlak.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie