Kindertelefoon trekt aan de bel: '21 gesprekken per dag over suïcide'
- Nieuws
- Kindertelefoon trekt aan de bel: '21 gesprekken per dag over suïcide'
Sinds de coronacrisis worden er bij De Kindertelefoon steeds meer zware gesprekken gevoerd. Ze spreken steeds meer kinderen over depressieve- en suïcidale gedachten. "Het aantal gesprekken over mentale problemen en huiselijk geweld neemt ontzettend toe. Wij voeren hier 49% meer gesprekken over dan voor corona", vertelt directeur Roline de Wilde in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
De Kindertelefoon staat sinds corona al roodgloeiend. Soms voeren de vrijwilligers wel 1500 gesprekken per dag. Bij de Stichting was er hoop dat dit wat zou afvlakken door de versoepelingen, maar dat is niet het geval, blijkt uit een nieuwe analyse. De Wilde maakt zich zorgen over deze stijging: "Wij voeren nu 21 gesprekken per dag met kinderen en jongeren over suïcide."
Roodgloeiend
Ook onderwerpen als eetstoornissen en zelfbeschadiging komen dagelijks voorbij. "Wat wij zien is een groep kinderen die al wat problemen had en die zijn verergerd, maar ook kinderen die eigenlijk daarvoor nergens last van hadden en nu door het gebrek aan perspectief en erkenning in toenemende mate problemen krijgen. Dat is een nieuwe groep. Ik denk dat het belangrijk is dat we daar aandacht voor hebben."
Kinderen hebben tijdens corona soms het idee dat de wereld aan hen voorbijgaat.
Taro Lennaerts werkt al ruim twee jaar als vrijwilliger bij De Kindertelefoon. "Ik had laatst een kind aan de lijn en die zei gelijk: ik voel mij ontzettend eenzaam." Lennaerts is de zware gesprekken inmiddels gewend en hij is er uitgebreid getraind, maar het raakt hem soms wel: "Wat mij persoonlijk raakt is zo'n meisje dat zo open en eerlijk inzicht geeft in wat ze denkt."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Eenzaamheid
De meeste kinderen vertellen niet direct dat de pandemie de oorzaak is van hun problemen, maar Lennaerts merkt wel dat dit een belangrijke factor is in de gesprekken: "Ik heb wel het gevoel dat deze toename met corona te maken heeft. Als je luistert wat kinderen dan zeggen, hoor je dat die eenzaamheid gepaard gaat met onzekerheid. Ze staan alleen op, hun ouders gaan naar het werk en vervolgens moet je online via de webcam lessen volgen. Kinderen hebben soms het idee dat de wereld aan hen voorbijgaat."
Luisteren naar een kind en open het gesprek aan gaan is heel belangrijk."
Een groot deel van de oplossing is praten met deze jongeren en kinderen, zegt Lennaerts. "Het is belangrijk dat je het probleem erkent en ernaar luistert. Soms denken kinderen dat we een lijst met kant-en-klare oplossingen hebben, maar dat is er natuurlijk niet. Als je met een kind praat komt de oplossing soms vanzelf."
Roline de Wilde denkt ook dat perspectief nodig is voor deze groep. "Wat jongeren ons vragen is helderheid. Geef bijvoorbeeld aan of jongeren in september écht weer naar school kunnen en hun vrienden kunnen zien. Dat is heel belangrijk en daarnaast de erkenning voor wat zij allemaal moeten missen, terwijl zij - en dat moeten we niet vergeten - het minst kwetsbaar zijn."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Voldoende hulp
Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie aan het Leids Universitair Medisch Centrum ziet ook steeds meer mentale problemen bij jongeren. "Het is belangrijk dat we deze jongeren weer wat lucht en vrijheid geven, zodat ze weer wat meer gaan experimenteren in hun sociale leven. We moeten ook heel goed voor die kleine groep gaan zorgen die nu hele ernstige problemen hebben. We moeten zorgen dat er voor hen ook voldoende en snel hulp beschikbaar is."