Binnenland
NOS

Op zoek naar verbinding: Anne van der Steen over haar documentaire 'Anne zoekt vrienden'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Op zoek naar verbinding: Anne van der Steen over haar documentaire 'Anne zoekt vrienden'

Het is een vraag die velen in hun dertiger jaren herkennen: hoe onderhoud en maak je vriendschappen wanneer het leven vol raakt met werk, relaties en persoonlijke veranderingen? De 32-jarige Anne van der Steen vond zichzelf op een eenzaam punt in haar leven en besloot het onderwerp van vrienden maken en verliezen te onderzoeken in een documentaire. In 'Anne zoekt vrienden', die vanavond te zien is op NPO2, neemt ze kijkers mee in haar zoektocht naar nieuwe verbindingen en reflecteert ze op oude vriendschappen die verwaterd zijn.

Video niet beschikbaar

"Mijn vriendschappen zijn steeds minder en minder geworden", vertelt Anne. "Op een gegeven moment waren ze gewoon op." Dat gaf haar niet alleen een gevoel van verlies, maar ook van leegte. Ze besloot actie te ondernemen en probeerde op verschillende manieren nieuwe vrienden te maken. Zo meldde ze zich aan bij een voetbalclub en gebruikte ze zelfs een dating-app, Bumble, om mensen te vinden die ook open stonden voor vriendschap. "Bij iedereen met wie ik in contact kwam, dacht ik: zit hier een vriendschap in?"

Vriendschapsdates: het ongemak én de klik

Anne ontdekte tijdens haar zoektocht dat vriendschappen vinden soms bijna net zo spannend kan zijn als daten. Toch merkte ze al snel dat ze op andere dingen lette dan bij een liefdesrelatie. "Bij een vriend maakt het niet uit wat voor beroep iemand heeft of dat diegene politiek hetzelfde denkt", legt ze uit. "Als mijn beste vriend op een partij zou stemmen waar ik totaal niet achter sta, kan ik dat prima hebben. Bij een liefdesrelatie zou dat ingewikkelder zijn."

Toch bleek het zoeken naar vrienden lastiger dan gedacht. "Ik merkte dat ik iets te hard aan het werk was om het te laten slagen, terwijl het, net als de liefde, iets is dat vanzelf moet gaan." Ze geeft toe dat het lastig is om ontspannen een klik te vinden zonder te veel verwachtingen te hebben.

Confrontatie met oude vrienden

Om haar eigen rol in de situatie beter te begrijpen, zocht Anne ook contact met haar oude vriendengroep. Het was een confronterende ervaring: "De vrienden die ik miste, hadden mij eigenlijk helemaal niet gemist", vertelt ze openhartig. "Dat deed pijn, maar het hielp me ook om los te laten. Zij hadden elkaar nog en vervanging gevonden voor wat wij hadden, terwijl ik daar niet op diezelfde manier in stond."

De documentaire leverde Anne nieuwe inzichten op, zowel over zichzelf als over de manier waarop anderen haar zien. Eén van de meest betekenisvolle gesprekken had ze met Menno, een oude collega die ze als vriend beschouwde. Hij gaf eerlijk aan waarom hun band nooit echt was uitgegroeid tot vriendschap: "Hij zei dat ik weinig van mezelf deel en niet heel open ben. Daardoor voelt het als eenrichtingsverkeer. Die woorden lieten me nadenken over hoe ik zelf soms barrières opwerp."

De documentaire, vertelt Anne, is met een vleug humor en zelfspot gemaakt en heeft haar geholpen om haar ervaringen te accepteren. "Ik ben nog weleens alleen, maar dat voelt nu minder zwaar", vertelt ze. "Het voelt minder pijnlijk om vriendschappen los te laten, en ik voel minder druk."

Anne zoekt vrienden is vanavond om 23.15 uur te zien op NPO2.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie