Staatsbezoek Macron aan Nederland is 'tekenend is voor de nieuwe warmte'
- Nieuws
- Staatsbezoek Macron aan Nederland is 'tekenend is voor de nieuwe warmte'
De Franse president Macron begint vandaag aan zijn tweedaagse staatsbezoek aan Nederland. De vorige keer was in 2000 door Jacques Chirac, de toenmalige president van Frankrijk. Wat staat er vandaag en morgen allemaal op het programma? Het NOS Radio 1 Journaal vroeg dat aan correspondent Frank Renout.
Video niet beschikbaar
"Het is bijzonder omdat het zo lang geleden is, maar ook omdat het tekenend is voor de nieuwe warmte tussen Nederland en Frankrijk. De betrekkingen zijn goed en dat is niet altijd zo geweest", weet Renout. "Frankrijk is een supermacht en Nederland is maar een klein landje met relatief weinig internationale invloed, dus Frankrijk was nooit erg geïnteresseerd. Bovendien verschillen de landen toch wel heel erg. Binnen de Europese Unie stonden ze best vaak tegenover elkaar, maar die relatie is de laatste jaren echt verbeterd."
Een nieuwe match
"Door de Brexit ging Nederland op zoek naar nieuwe partners binnen de EU. Aan de Franse kant verscheen Emmanuel Macron op het toneel en ook hij zoekt steun, want hij vindt dat de EU een sterk machtsblok moet worden in de wereld. Dat heeft tot een match geleid, zou je kunnen zeggen. Macron en Rutte liggen elkaar heel erg goed. Ze zijn allebei pragmatisch, liberaal en oplossingsgericht. Daarom zijn ook de relaties tussen Nederland en Frankrijk warmer geworden", stelt Renout.
"Het is een officieel staatsbezoek, dus de hoofdrollen zijn weggelegd voor koning Willem-Alexander en president Macron met kransleggingen, staatsbanketten en dat soort zaken", vertelt Renout. "Ze gaan samen naar het Amsterdam Science Park om te praten over kwantumtechnologie. Macron geeft ook een toespraak over Europa en ministers uit Frankrijk en Nederland houden samen overleg. Er is ook aandacht voor cultuur: het Rijksmuseum wordt bezocht.
Nummer één in Europa
"Macron is een president die zich op het wereldtoneel begeeft. Is er ergens een conflict, dan bemoeit de Franse president zich daarmee. Dat is historisch zo: Frankrijk zit in de Veiligheidsraad en heeft kernwapens. Zo'n positie brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Voor Macron zijn wel twee dingen anders dan bij zijn voorgangers. Nu de Britten uit de EU zijn gestapt en ook Angela Merkel is vertrokken, is Macron de nummer één in Europa geworden."
"En met de oorlog in Oekraïne heeft hij geprobeerd daar een andere koers te varen dan bijvoorbeeld de Amerikanen. Namelijk door heel nadrukkelijk voor diplomatie te kiezen, door te praten met Poetin. Macron wil niet alleen maar defensiematerieel leveren aan Oekraïne, maar ook meedenken over beëindiging van de oorlog", zegt Renout.
r1jn macron
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.