Tim Kuik, 'de meest gehate man van het internet' neemt afscheid
- Nieuws
- Tim Kuik, 'de meest gehate man van het internet' neemt afscheid
Directeur Tim Kuik van de stichting BREIN nam gisteren afscheid. Ruim 25 jaar ging hij de strijd aan met illegaal downloaden. Hij werd bekend toen hij de populaire website The Pirate Bay liet platleggen. Dit leverde hem veel online haat op: "Ik word nog wel eens herkend op straat", vertelde hij in Geld of je leven.
Illegaal downloaden: iets uit het verleden? (30 april 2024) - Geld of je leven
In 2013 werd The Pirate Bay in Nederland geblokkeerd, door inzet van Kuik. Hierop startte weblog GeenStijl een alternatief: FuckTimKuik.org. Deze werd later overigens ook geblokkeerd. Op bepaalde delen van het internet was hij erg impopulair, waardoor hij dus zelfs op straat wordt aangesproken. Daar zit hij niet mee, vertelt hij: "Ik ben altijd bereid de discussie aan te gaan."
Ook de online haat vond hij niet zo’n probleem. Sterker nog, hij las het niet eens. "De meeste haters waren toetsenbordridders. En op onze systemen hebben we heel goede filters, dus hun mails bereiken mij niet." Er was af en toe beveiliging nodig, maar ook daar had hij niet echt last van.
De piraterijbestrijder staat nog steeds achter zijn werk. "Het is goed werk. Er zijn heel veel mensen afhankelijk van inkomsten door auteursrechten, dat wil ik wel beschermen. In Nederland is 8 tot 10 procent van de werkgelegenheid afhankelijk van intellectueel eigendom", vertelt hij.
In verschillende landen leidde het blokkeren van The Pirate Bay tot protesten.
Videotheken
Kuik houdt zich al sinds 1982 bezig met het bestrijden van de piraterij. In het begin ging het vooral over illegale videocassettes van bioscoopfilms. "Steven Spielberg, die de film E.T. had gemaakt, bedoelde die echt voor het grote scherm. Toen het toch op tv-schermen te zien was, was hij in tranen", aldus Kuik. Als 'jongste bediende' werd hij op de fiets langs videotheken gestuurd, om als een soort mystery shopper te kijken of illegale video’s werden verhuurd. Dat was zo, vertelt hij: "Die winkels lagen vol illegaliteit." Mede door Kuik gingen de filmstudio's zelf legale cassettes verkopen.
Later, toen de piraterij zich naar het internet verplaatste, kwam het volgens Kuik ook door handhaving van onder andere BREIN dat er streamingdiensten als Netflix of Spotify opkwamen. "Ik heb altijd gezegd: cd’s en dvd’s zijn geen alternatief voor het internet, dus je moet zelf de boer op, ook online."
Zelf heeft hij eigenlijk nooit iets illegaal gedownload, zegt hij: "Natuurlijk heb ik wel eens naar illegale uploads gekeken om bewijslast te verzamelen, maar voor privégebruik nooit."
Tim Kuik over afscheid stichting BREIN
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.