Worden mensen opgepakt voor illegaal downloaden?
- Nieuws
- Worden mensen opgepakt voor illegaal downloaden?
Consumenten betalen tegenwoordig veelvuldig voor streamingsdiensten om naar hun favoriete films of series te kijken, maar mensen die denken deze content illegaal en gratis te downloaden kunnen ook behoorlijk wat geld kwijt zijn. Illegaal downloaden was altijd een grijs gebied, maar sinds 2014 zijn er wetten voor opgesteld. "Je moet je als consument afvragen, of je gepakt wordt of niet, waar je nou eigenlijk mee bezig bent", zegt Tim Kuik, directeur van Stichting BREIN in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
De stichting houdt zich bezig met het onderzoeken en bestrijden van grootschalig auteursrechtinbreuk en -misbruik van onder meer film, series, boeken, en muziek. Ze spannen rechtszaken aan als zij dubieuze zaken tegenkomen die niet door de beugel kunnen.
Opsporen en aanspreken
Directeur Kuik zegt dat ze grootschalige en structurele inbreuken opsporen en de mensen die daarachter zitten aanspreken op hun acties. "Dat doen we door middel van een mail of een brief. Of we bellen ze op, als het een lichte inbreuk is. Afhankelijk van de aard en omvang van de inbreuk kan het zo zijn dat het met een telefoongesprek geregeld is."
Kuik benadrukt dat bij ernstigere inbreuken het ook mogelijk is dat een verdachte een onthoudingsverklaring moet tekenen. "Daarin belooft de persoon die inbreuk heeft gepleegd het niet meer te doen."
Geldboetes
De directeur van de stichting zegt dat ze ook mensen aanspreken die de illegale websites van content voorzien. "Dat zijn de uploaders. Dan ben je een aanbieder en dan kunnen wij je dus ook zien."
Geldboetes voor het illegaal downloaden liggen nu rond de 150 euro. Voor het illegaal uploaden van content kan de geldboete oplopen tot 12.500 euro. Dat geld gaat vervolgens naar de rechthebbenden van bijvoorbeeld de film of het muziekstuk dat illegaal gedownload kan worden.
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.