Een liefdesbrief openbaar maken, mag dat?
- Nieuws
- Een liefdesbrief openbaar maken, mag dat?
Je hebt vast weleens een liefdesbrief geschreven. Zo ook de Britste artiest Eric Clapton. Zijn brief wordt binnenkort geveild bij veilinghuis Christie's. Mag dat zomaar? Want: van wie is de brief eigenlijk zodra die is verstuurd? Jurist Charlotte Meindersma legt het uit in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Verliefd als hij was schreef Clapton zijn gevoelens voor Patty Boyd op. Zij was alleen nog wel getrouwd met Beatle George Harrison. Nu, jaren later, wordt uitgerekend déze brief verpatst. Maar, omdat deze brief van een bepaald creativiteitsniveau is, rust er auteursrecht op. Nu is de vraag dus of deze verkoop zomaar mag. Dit hangt af van vele aspecten. Is de brief geschreven door of voor een bekend persoon en kan de inhoud dus nieuwswaarde hebben, dan mag het eerder dan als dat het niet is. Een journalist heeft in deze meer recht om de brief van Clapton openbaar te maken dan iemand anders.
Maar hoe zit het met jouw liefdesbrieven?
Meindersma legt uit: "Het exemplaar, dus het fysieke papiertje, is van de ontvanger. Maar op de creativiteit die er in zit, dus de tekst, heb jij zelf het auteursrecht." Om auteursrecht te hebben op een liefdesbrief, moet deze dus wel enige vorm van creativiteit bevatten.
Dus, denk bij de volgende liefdesbrief die je schrijft iets langer na over de tekst en stop er al je creativiteit in. Dat zal de ontvanger ook enorm waarderen. Daarnaast hebben we in Europa te maken met privacyregels. Als er in de brieven privacy gevoelige informatie over jou of over de ander staat, gelden daar dan nog eens de privacyregels voor.
Mag je een liefdesbrief verkopen?
Stel, je hebt een liefdesbrief ontvangen. Mag je deze dan zomaar verkopen? "In principe zou je een exemplaar gewoon mogen verkopen. Je moet alleen uitkijken hoe je dat doet en of je hem daarmee niet alsnog openbaar maakt. Dat is uiteindelijk het lastige van zo'n verkoop, want zo'n verkoop kan ook een openbaarmaking betekenen. En daarmee kan het een inbreuk op het auteursrecht zijn." Mocht de auteur al meer dan 70 jaar geleden overleden zijn, dan rust er al geen auteursrecht meer op de inhoud en mag je hem sowieso verkopen. Maar de vraag is wel of jij, de ontvanger, zelf nog wel leeft 70 jaar na het overlijden van de auteur.
Mocht jij meer van deze tijd zijn en liever een appje sturen, hier geldt exact hetzelfde voor. Op een screenshot rusten ook rechten en de tekst kan ook gewoon privacy gevoelige informatie bevatten.
Kortom, denk de volgende keer bij het schrijven van jouw liefdesbrieven even goed na over wat je er wel en niet in zet. Voor je het weet wordt er op geboden tijdens een veiling.