Wie zijn belangrijke vrouwen in het christendom?
- Nieuws
- Wie zijn belangrijke vrouwen in het christendom?
Vanaf vandaag tot en met donderdag brengt de EO de nieuwe tv-serie De Vrouwen van Jezus van Nazareth, over de ontstaansgeschiedenis van het christendom. "In mijn leven zijn vrouwen betrokken bij alles wat belangrijk is", vertelt presentator Kefah Allush in NOS Met het Oog op Morgen. Hij wilde daarom ook graag een schijnwerper zetten op de vrouwen die betrokken waren bij het christendom. "Het is zoiets bepalend geweest voor onze cultuur. Hoe kan het dan dat we wel van vrouwen horen, maar dat ze altijd langs de rand staan?"
de vrouwen van Jezus van Nazareth
Video niet beschikbaar
Maria Magdalena
De serie trapt vanavond af met Maria Magdalena. Allush vindt haar de spannendste vrouw van de vier. "Daar heeft iedereen veronderstellingen van. Er gaan verhalen dat het een prostituee of de liefde van Jezus zou zijn." Waar de meeste mensen bij deze vrouw aan denken is een zondaar die tot bekering komt. "De heren vonden dat een prima rol voor haar. Dan mocht ze best een heilige worden en belangrijk zijn, want het was een vrouw die was gevallen en weer was opgestaan."
Minder bekend
In twee andere afleveringen worden Helena Augusta en Nino van Georgië centraal gezet. Deze vrouwen zijn minder bekend onder de mensen. Toch hebben zij een enorme invloed gehad op de vorming van het christendom. Helena Augusta was de moeder van de Romeinse Keizer Constantijn de Grote. Hij maakte het christendom een staatsgodsdienst. "Hij gebruikte op een gegeven moment zijn moeder als diplomaat. Zij wordt uiteindelijk een diplomaat van het christendom. Zij sticht kerken en wordt een belangrijk motor voor het christendom." Volgens Allush zou het christendom zonder haar niet zo prominent zijn.
Verhalen
Een deel van de verhalen van deze vrouwen is gebaseerd op mondelinge doorvertelling en niet per se op feiten. Deze verhalen hebben, ondanks keihard bewijs, een enorme impact gehad ode religie. Allush vertelt dat hij hierdoor tijdens het filmen van de serie een tweestrijd had. "Het is een strijd tussen de verhalenmaker die zich laat verleiden en laat meeslepen door een mooi verhaal en tegelijkertijd heb je de journalist die graag wilt weten waar de feiten zijn."
Nino van Georgië
Een goed voorbeeld van missend bewijs, is Nino van Georgië. Het verhaal gaat dat zij het christendom naar het land Georgië bracht. Of zijn echt bestaan heeft, is de vraag. "Dat Nino bestaan heeft, is niet te bewijzen", vertelt hij. Het zou de dochter zijn geweest een Romeinse militair. "Ze zou een visioen hebben gehad van God. Hij vertelde haar dat ze naar dat land moest om het woord van God te verspreiden. Ze moest ook een kruis meenemen dat gemaakt was van wijntakken en daar moest ze dan over God vertellen."
Ondanks dat niemand echt kan bewijzen of ze bestaan heeft, valt haar impact nu nog te zien. "De helft van de vrouwen daar heet Nino."
Rol
Doordat Georgië, volgens het verhaal, aan de religie kwam via een vrouw, wilde Allush in zijn serie ook weten of dat invloed had op de manier waarop Georgiërs kijken naar de rol van vrouwen. "Wat je merkt is dat veel vrouwen daar Nino als voorbeeld hebben. Het is dus ook gewoonlijker dat vrouwen een prominente rol aannemen. In de geschiedenis van Georgië zie je dat ook terug."
Vanavond is deel 1 van de serie De Vrouwen van Jezus van Nazareth te zien op NPO2 om 22.05. uur.