'Massale groepsverkrachtingen zijn een wapen in Zuid-Sudan'
- Nieuws
- 'Massale groepsverkrachtingen zijn een wapen in Zuid-Sudan'
Het seksueel geweld in Zuid-Sudan neemt massale vormen aan. Duizenden vrouwen en meisjes zijn verkracht tijdens het bloedige conflict tussen de regering en de oppositie, meldt Amnesty International in een rapport.
Amnesty-onderzoekers interviewden 168 slachtoffers van seksueel geweld, onder wie zestien mannen. Zowel het regeringsleger als de oppositietroepen maken zich schuldig aan verkrachtingen.
"Het is toegenomen. Amnesty spreekt van een epidemie van seksueel geweld", zegt correspondent Koert Lindijer in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gaat om verkrachting als oorlogswapen, om slachtoffers ieder zelfrespect te ontnemen. Vaak zijn het groepsverkrachtingen, zowel door Zuid-Sudanese militairen als door rebellen. Het gebeurt bij aanvallen op dorpen, bij arrestaties, op politiebureaus, kazernes, bij militaire wegversperringen en in de buurt van vluchtelingenkampen waar vrouwen veiligheid hebben gezocht. Als ze naar buiten moeten om hout te sprokkelen of water te halen, worden ze verkracht."
"Het land wordt eigenlijk gewoon aan moordende soldaten overgelaten."
Ook mannen ontsnappen niet aan gruweldaden door militairen en rebellen. Lindijer: "Ze worden gecastreerd en in één gruwelijk geval stopten mannen gras in de anus van een man, staken dat in brand en keken toe hoe hij verbrandde tot de dood erop volgde."
Bij het seksueel geweld spelen ook slepende conflicten tussen verschillende stammen een rol. De Dinka en Nuer rivaliseren van oudsher met elkaar om land en water. "Nu zie je dat Dinka-militairen van het regeringsleger Nuer-vrouwen misbruiken. En Nuer-strijders van de rebellen misbruiken Dinka-vrouwen."
De internationale vredestichters lijken uitgeput door deze oorlog.
Door de oorlog zijn miljoenen Zuid-Sudanezen op de vlucht geslagen. Ze verblijven in kampen in het land zelf en in de buurlanden. De internationale gemeenschap heeft de afgelopen jaren geprobeerd een politieke oplossing te vinden voor het conflict, maar zonder succes.
"De internationale vredestichters lijken uitgeput door deze oorlog", zegt Lindijer. "Het gaat maar door en er ligt geen oplossing in het verschiet. Het land wordt eigenlijk aan moordende militairen overgelaten. Er is geen hoop, geen uitzicht op vrede. Westerse landen hebben de handdoek in de ring gegooid en gezegd: wij geven geen geld meer voor vredesoverleg. Zo gaat de oorlog dus door en ook dit soort afschuwelijke verkrachtingen."