Stikstofprofessor Jan Willem Erisman: uitwijken naar 2035, dat is een slecht idee
- Nieuws
- Stikstofprofessor Jan Willem Erisman: uitwijken naar 2035, dat is een slecht idee
In 2030 moet 50 procent stikstofreductie behaald worden, maar deze deadline blijkt niet in beton gegoten. Uitwijken naar 2035 is volgens stikstofprofessor Jan Willem Erisman “een slecht idee”. Dat zegt hij in het WNL-programma Sven Op 1. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk met reductie te beginnen, aldus Erisman.
Video niet beschikbaar
”Je kan het vergelijken met iemand met obesitas”, zegt de professor. “Stel dat je erg overgewicht hebt en je eet 5000 kilo calorieën per dag, zit je twee keer zo hoog als het aantal calorieën dat je moet eten. Dan ga je naar 4000 kilo calorieën eten: dan eet je weliswaar minder maar dan blijf je nog met overgewicht zitten”, legt hij uit. “Dus voordat je echt gezond gaat worden, moet je echt fors naar beneden en moet je aan herstel denken.” Datzelfde geldt volgens hem voor de natuur.
Bemiddelaar Remkes moet volgens stikstofprofessor “terug naar de basis van de uitspraak van de Raad van State. Op het moment dat de stikstofdepositie gegarandeerd gestaag naar beneden gaat en dat is waar we mee moeten beginnen. Als we dat kunnen garanderen dan heb je veel meer ruimte om vergunningen te verlenen.”
Schiermonnikoog loopt wat inkrimping van de veestapel betreft op de troepen vooruit. Ondanks dat het daar 7 jaar duurde om 7 boeren uit te kopen, kan Nederland volgens Jan Willem Erisman veel van het schiereiland leren.
Specifiek naar gebieden kijken
\Het kabinet heeft er momenteel voor gekozen om de stikstofpijn over boeren te verdelen. Stikstofprofessor denk dat goed zou zijn als er gekeken wordt naar bepaalde gebieden die de natuur op dit moment zwaar belasten: ”Ik denk dat dit een mooi gesprek is voor die onderhandelingstafel. Kijk dat kaartje, daar zitten bepaalde keuzes in”, legt hij uit. Moeten alle boeren wat doen? Of alleen maar de piekbelasters? Ik denk dat het goed zou zijn om je te richten op bepaalde gebieden omdat die zodanig bijdragen leveren aan de belasting voor alle natuur in Nederland, dat je er heel goed aan zou doen om die gebieden wat meer te reduceren dan in de rest van Nederland.”
Luister de uitzending hier terug
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.